Sverigedemokrater stäms för tredje gången

Publicerad 2009-12-09

Fredrik Jönsson anmäler sverigedemokraterna Carina Herrstedt och Stefan Olsson för tredje gången. Vid de två tidigare tillfällena har de båda sverigedemokraterna fällts.

Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, har lämnat in en stämningsansökan till Lunds tingrätt. Enligt Jönsson har Carina Herrstedt, vice ordförande i Sverigedemokraterna, och Stefan Olsson, lokal ordförande i Landskrona, på sin blogg förtalat honom. Även bland kommentarerna på bloggen ska det enligt Fredrik Jönsson ha förekommit texter som förtalar honom. Jönsson yrkar på skadestånd och att de båda sverigedemokraterna bekostar en publicering av domen.

Det är den tredje anmälan som Fredrik Jönsson gör mot Herrstedt och Olsson. Vid de två tidigare tillfällena har de båda fällts och tvingats betala skadestånd till Jönsson. Även ordförande för Sverigedemokreterna i Östergötland, Markus Wiechel, har nyligen stämts för förtal av Jönsson.

Stefan Olsson säger till Dagens Nyheter att han underkänner domarna och att det svenska rättssystemet är "genomkorrumperat". Sverigedemokraternas presschef , Mattias Karlsson, uppger till Sydsvenskan att förtalsdomarna inte kommer att påverka Herrstedts och Olssons ställning i partiet. Enligt Mattias Karlsson finns det "förmildrande omständigheter" eftersom Fredrik Jönsson företräder en rörelse som partiet "betraktar som odemokratisk".
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.