Sverigedemokrater stäms för tredje gången

Publicerad 2009-12-09

Fredrik Jönsson anmäler sverigedemokraterna Carina Herrstedt och Stefan Olsson för tredje gången. Vid de två tidigare tillfällena har de båda sverigedemokraterna fällts.

Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, har lämnat in en stämningsansökan till Lunds tingrätt. Enligt Jönsson har Carina Herrstedt, vice ordförande i Sverigedemokraterna, och Stefan Olsson, lokal ordförande i Landskrona, på sin blogg förtalat honom. Även bland kommentarerna på bloggen ska det enligt Fredrik Jönsson ha förekommit texter som förtalar honom. Jönsson yrkar på skadestånd och att de båda sverigedemokraterna bekostar en publicering av domen.

Det är den tredje anmälan som Fredrik Jönsson gör mot Herrstedt och Olsson. Vid de två tidigare tillfällena har de båda fällts och tvingats betala skadestånd till Jönsson. Även ordförande för Sverigedemokreterna i Östergötland, Markus Wiechel, har nyligen stämts för förtal av Jönsson.

Stefan Olsson säger till Dagens Nyheter att han underkänner domarna och att det svenska rättssystemet är "genomkorrumperat". Sverigedemokraternas presschef , Mattias Karlsson, uppger till Sydsvenskan att förtalsdomarna inte kommer att påverka Herrstedts och Olssons ställning i partiet. Enligt Mattias Karlsson finns det "förmildrande omständigheter" eftersom Fredrik Jönsson företräder en rörelse som partiet "betraktar som odemokratisk".
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA