Sverigedemokraterna får rätt till partistöd i Norrköping

Publicerad 2009-06-15

Sverigedemokraterna har rätt till ersättning för partiets obesatta mandat i Norrköpings kommunfullmäktige. Det står klart efter ett dom från Kammarrätten, rapporterar Norrköpings tidningar.

Det är efter en långdragen juridisk process som Sverigedemokraterna nu till slut får rätt till ersättning från kommunen.

I valet 2006 fick partiet två mandat i Norrköpings kommunfullmäktige. Ett av mandaten besattes av Peter Carlsson och efter en rad avhopp kom den andra stolen att stå tom. I slutet av 2007 beslutade kommunfullmäktige att partistöden bara skulle betalas för de besatta mandat. Sverigedemokraterna överklagade beslutet till Länsrätten som ett drygt år senare dömde till Sverigedemokraternas fördel. Men när väl domen kom hade även Peter Carlsson lämnat sin stol, vilket fick kommunen att överklaga ärendet till Kammarrätten. Nu slår alltså Kammarrätten fast att Sverigedemokraterna har rätt till ersättning för sina obesatta mandat.

Enligt Norrköpings tidningar kommer kommunen få betala drygt 25 000 kronor per mandat, utöver grundbidraget på 75 000 kronor.

Relaterade artiklar


Partistöd till SD i Lekeberg
Sverigedemokraterna får rätt till partistöd
Sd utan partistöd i Simrishamn
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.