080129_inr_sd_jimmie_1.jpg\

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson klättrar på listan över hur ofta politiker förekommer i medierna.
FOTO: Expo

Sverigedemokraterna omnämns allt oftare i medierna

Publicerad 2009-12-29

Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson klättrar på listan över vilka partier som förekommer i toppnyheterna. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt toppar listan.

I medieanalysföretaget Infopaqs kvartalsammanställning över vilken omfattning partier och politiker kommer till tals eller omtalas i toppnyheterna framkommer det att Sverigedemokraterna får allt mer utrymme.
Jimmie Åkesson och Maria Wetterstrand (MP) är de politiker som ökat sin närvaro i medierna tydligast. Jimmie Åkesson som tidigare låg på plats 34 hamnar nu på tionde plats på listan över antal artiklar per politiker. Wetterstrand som tidigare låg på plats 28 hamnar på fjärde.
Listan toppas av Fredrik Reinfeldt (M) följt av Mona Sahlin (S) och Maud Olofsson (C). Lars Ohly (V) är den politiker som haft svårast att nå fram i medierna. Han sjönk under kvartalet från sjunde till 14 plats.

Sverigedemokraterna förekommer i cirka fyra procent av alla partiomnämnanden. Enligt Infopaq är det en klar ökning jämfört med förra mätningen. Av de artiklar som Sverigedemokraterna förekom i bedöms partiet framställas positivt i nio, negativt i 16 och neutralt i 20. Motsvarande siffror för Moderaterna, som var det parti som oftast omnämndes, var 19 positiva, 76 negativa och 259 neutrala.
Socialdemokraterna är det parti som ökat sin närvaro i medierna tydligast jämfört med förra kvartalsperioden. Kristdemokraterna närvaro har sjunkigt mest.

I Infopaqs undersökning "Politikerbarometern" ingår följande medier: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, SVT Aktuellt 21:00, SVT Rapport 19:30, P1 Dagens Eko 16:45, TV4 Nyheterna 19:00. Samställningen rör perioden16 september till 15 december 2009.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA