090114_tunnelbana.jpg\

Misshandeln av det homosexuella paret i mars förra året filmades av övervakningskamerorna vid T-centralens tunnelbanestation.
Polisens förundersökning

Två män dömda för attack mot homosexuellt par

Publicerad 2009-01-14

Två män, 25 år respektive 31 år, dömdes på tisdagen till fyra månaders fängelse vardera för misshandel mot ett homosexuellt par. Enligt domen i Stockholms tingsrätt var motivet till misshandeln att kränka paret på grund av deras sexuella läggning.

Det var i mars förra året som det homosexuella paret överfölls. De hade tillbringat kvällen på en gayklubb i centrala Stockholm. Runt midnatt bestämde de sig för att ta tunnelbanan hem. De klev på vid Slussen, satte sig ned och la armarna om varandra. Sedan började mardrömmen. Mitt emot dem ett säte bort satt 25-åringen och 31-åringen. Först gav de nedlåtande kommentarer om paret genom att kalla dem "Buttboys".

Exakt vad som hände sedan är inte helt klart. Men med hjälp av vittnen och övervakningskameror kan rätten konstatera att paret blev attackerat av de två männen. Bland annat fick en av männen knytnävslag i ansiktet. När tåget stannade vid T-centralens perrong tog sig både paret och de två männen av tåget. Sedan fortsatte misshandeln på perrongen. En av männen blev både sparkad av nerdragen till golvet av 25-åringen medan 31-åringen misshandlade den andra mannen med en serie knytnävsslag.

Hatbrottsmotiv


Enligt domen var 31-åringen och 25-åringens motiv att kränka paret på grund av deras sexuella läggning. Hatbrottsmotivet gör att tingsrätten dömer de två männen till fyra månaders fängelse. De döms också att betala skadestånd på 29 312 kronor till en av männen och 32 754 kronor till den andre. De två dömda männen är tidigare straffade. 25-åringen dömdes senast i september 2006 av Linköpings tingsrätt för två fall av misshandel. 31-åringen dömdes i oktober 2006 för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Ingen av dem har kända kopplingar till vit makt-rörelsen
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA