090114_tunnelbana.jpg\

Misshandeln av det homosexuella paret i mars förra året filmades av övervakningskamerorna vid T-centralens tunnelbanestation.
Polisens förundersökning

Två män dömda för attack mot homosexuellt par

Publicerad 2009-01-14

Två män, 25 år respektive 31 år, dömdes på tisdagen till fyra månaders fängelse vardera för misshandel mot ett homosexuellt par. Enligt domen i Stockholms tingsrätt var motivet till misshandeln att kränka paret på grund av deras sexuella läggning.

Det var i mars förra året som det homosexuella paret överfölls. De hade tillbringat kvällen på en gayklubb i centrala Stockholm. Runt midnatt bestämde de sig för att ta tunnelbanan hem. De klev på vid Slussen, satte sig ned och la armarna om varandra. Sedan började mardrömmen. Mitt emot dem ett säte bort satt 25-åringen och 31-åringen. Först gav de nedlåtande kommentarer om paret genom att kalla dem "Buttboys".

Exakt vad som hände sedan är inte helt klart. Men med hjälp av vittnen och övervakningskameror kan rätten konstatera att paret blev attackerat av de två männen. Bland annat fick en av männen knytnävslag i ansiktet. När tåget stannade vid T-centralens perrong tog sig både paret och de två männen av tåget. Sedan fortsatte misshandeln på perrongen. En av männen blev både sparkad av nerdragen till golvet av 25-åringen medan 31-åringen misshandlade den andra mannen med en serie knytnävsslag.

Hatbrottsmotiv


Enligt domen var 31-åringen och 25-åringens motiv att kränka paret på grund av deras sexuella läggning. Hatbrottsmotivet gör att tingsrätten dömer de två männen till fyra månaders fängelse. De döms också att betala skadestånd på 29 312 kronor till en av männen och 32 754 kronor till den andre. De två dömda männen är tidigare straffade. 25-åringen dömdes senast i september 2006 av Linköpings tingsrätt för två fall av misshandel. 31-åringen dömdes i oktober 2006 för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Ingen av dem har kända kopplingar till vit makt-rörelsen
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA