Tysk nazistgrupp förbjuds

Publicerad 2009-04-01

Den tyska nazistgruppen HDJ förbjöds på tisdagen. Gruppen anordnade läger där de lärde ungdomar att utlänningar och judar är ett hot mot den tyska nationen.

HDJ (Heimattreue Deutsche Jugend) hävdar att de är en ungdomsorganisation för miljö, gemenskap och hemland, men enligt ett uttalande från tyska inrikesministeriet driver organisationen i själva verket militärläger för ban där de utbildas i rasistisk ideologi. Barnen ska också ha fått lära sig om Tredje rikets grundpelare och deltagit i läger med namn som Fûhrerns bunker.

– I och med dagens förbud sätter vi stopp för HDJ:s aktiviteter, förklarade Tysklands inrikesminister Wolfgang Schauble till tyska medier under gårdagen.

Det tyska inrikesministeriet tror att HDJ är fortsättningen på nazistgruppen Wiking-Jugend som förbjöds 1994.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.