Tysk nazistgrupp förbjuds

Publicerad 2009-04-01

Den tyska nazistgruppen HDJ förbjöds på tisdagen. Gruppen anordnade läger där de lärde ungdomar att utlänningar och judar är ett hot mot den tyska nationen.

HDJ (Heimattreue Deutsche Jugend) hävdar att de är en ungdomsorganisation för miljö, gemenskap och hemland, men enligt ett uttalande från tyska inrikesministeriet driver organisationen i själva verket militärläger för ban där de utbildas i rasistisk ideologi. Barnen ska också ha fått lära sig om Tredje rikets grundpelare och deltagit i läger med namn som Fûhrerns bunker.

– I och med dagens förbud sätter vi stopp för HDJ:s aktiviteter, förklarade Tysklands inrikesminister Wolfgang Schauble till tyska medier under gårdagen.

Det tyska inrikesministeriet tror att HDJ är fortsättningen på nazistgruppen Wiking-Jugend som förbjöds 1994.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA