Tyska myndigheter varnar för ökat politiskt våld

Publicerad 2009-05-20

Våld och brott från högerextrema grupper i Tyskland blir allt grövre. Brotten från grupperna har under 2008 ökat med 16 procent från året innan, berättade inrikesminister, Wolfgang Schäuble under tisdagen i Berlin.

Att aktivt söka våld vid demonstrationer är en aktion som blivit vanlig bland nynazister i Tyskland. Den sortens våld varnade tyska myndigheter om under tisdagen, enligt den tyska tidningen Spiegel.

Extremhögern låg bakom nästan 20 000 av brotten förra året visade en rapport som Heinz Fromm från tysk säkerhetstjänst tagit fram. Den siffran är 16 procent större än 2007. Heinz Fromm kallade i tisdags den nya trenden för en "anarkistisk" nynazism. Det nynazistiska våldet påminner enligt honom hur vänsterextrema anarkister agerar på demonstrationer.

Den stigande brottskurvan går inte hand i hand med antalet personer inom grupperna. År 2007 fanns 31 000 anhängare till någon högerextrem grupp och året därpå var siffran 30 000 personer.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA