Tyska myndigheter varnar för ökat politiskt våld

Publicerad 2009-05-20

Våld och brott från högerextrema grupper i Tyskland blir allt grövre. Brotten från grupperna har under 2008 ökat med 16 procent från året innan, berättade inrikesminister, Wolfgang Schäuble under tisdagen i Berlin.

Att aktivt söka våld vid demonstrationer är en aktion som blivit vanlig bland nynazister i Tyskland. Den sortens våld varnade tyska myndigheter om under tisdagen, enligt den tyska tidningen Spiegel.

Extremhögern låg bakom nästan 20 000 av brotten förra året visade en rapport som Heinz Fromm från tysk säkerhetstjänst tagit fram. Den siffran är 16 procent större än 2007. Heinz Fromm kallade i tisdags den nya trenden för en "anarkistisk" nynazism. Det nynazistiska våldet påminner enligt honom hur vänsterextrema anarkister agerar på demonstrationer.

Den stigande brottskurvan går inte hand i hand med antalet personer inom grupperna. År 2007 fanns 31 000 anhängare till någon högerextrem grupp och året därpå var siffran 30 000 personer.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA