Ukrainska skolor får inte visa film om Förintelsen

Publicerad 2009-05-25

Ukrainska skolor förbjuds visa en film om Förintelsen efter protester från det nationalistiska Frihetspartiet. Filmen som var gjord av en judisk grupp visar samarbetet mellan Ukraina och nazisterna under andra världskriget, rapporterar JTA.

Filmen om Förintelsen skulle ha visats i sju skolor i Lviv men Oleg Tyagnybok, ledaren för Frihetspartiet i Ukraina, krävde förra veckan att filmen skulle bannlysas. Den regionala nämnden i Lviv godtog kravet.

Stödet till Frihetspartiet har varit stort i de senaste valen vilket oroat aktivister för mänskliga rättigheter. Oleg Tyagnybok blev 2004 utesluten från det konservativa partiet, Vårt Ukraina 2004. Orsaken var att han hade berömt soldater från den ukrainska armén som arbetat för att bekämpa judendomen under andra världskriget.
Expo

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro