Ukrainska skolor får inte visa film om Förintelsen

Publicerad 2009-05-25

Ukrainska skolor förbjuds visa en film om Förintelsen efter protester från det nationalistiska Frihetspartiet. Filmen som var gjord av en judisk grupp visar samarbetet mellan Ukraina och nazisterna under andra världskriget, rapporterar JTA.

Filmen om Förintelsen skulle ha visats i sju skolor i Lviv men Oleg Tyagnybok, ledaren för Frihetspartiet i Ukraina, krävde förra veckan att filmen skulle bannlysas. Den regionala nämnden i Lviv godtog kravet.

Stödet till Frihetspartiet har varit stort i de senaste valen vilket oroat aktivister för mänskliga rättigheter. Oleg Tyagnybok blev 2004 utesluten från det konservativa partiet, Vårt Ukraina 2004. Orsaken var att han hade berömt soldater från den ukrainska armén som arbetat för att bekämpa judendomen under andra världskriget.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA