Ukrainska skolor får inte visa film om Förintelsen

Publicerad 2009-05-25

Ukrainska skolor förbjuds visa en film om Förintelsen efter protester från det nationalistiska Frihetspartiet. Filmen som var gjord av en judisk grupp visar samarbetet mellan Ukraina och nazisterna under andra världskriget, rapporterar JTA.

Filmen om Förintelsen skulle ha visats i sju skolor i Lviv men Oleg Tyagnybok, ledaren för Frihetspartiet i Ukraina, krävde förra veckan att filmen skulle bannlysas. Den regionala nämnden i Lviv godtog kravet.

Stödet till Frihetspartiet har varit stort i de senaste valen vilket oroat aktivister för mänskliga rättigheter. Oleg Tyagnybok blev 2004 utesluten från det konservativa partiet, Vårt Ukraina 2004. Orsaken var att han hade berömt soldater från den ukrainska armén som arbetat för att bekämpa judendomen under andra världskriget.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA