lieberman.jpg\

Avigdor Lieberman, partiledare för Yisrael Beitenu (Israel vårt hem)

Ultranationalister framåt i Israel

Publicerad 2009-02-11

Det ultranationalistiska populistpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem) gick starkt framåt i gårdagens israeliska val. Partiet som gick till val på en hårdför politik mot landets arabiska befolkning fick sammanlagt 15 mandat och är nu landets tredje största parti.

Yisrael Beiteniu, som leds av Avigdor Lieberman, gick till val med en tydlig antiarabisk politik. Partiet har bland annat gjort sig kända för att vilja koppla medborgarskapet till ett lojalitetstest. Den kontroversielle partiledaren Lieberman har också krävt dödsstraff för arabiska knessetledamöter som besökt Syrien. Partiet är nu landets tredje största parti och enligt flera politiska bedömare i Israel ligger landets politiska framtid i händerna på Lieberman. De två största partierna, Likud med sina 27 mandat eller Kadima, med 28 mandat kommer med största sannolikhet behöva bygga en koalitionsregering med Liebermans parti.

Gynnades av kriget i Gaza


Yisrael Beiteinus valkampanj sägs ha gynnats av kriget i Gaza. Framgångarna för hans parti ses av politiska bedömare som ett uppror mot det fredsvänliga politiska etablissemanget.
Enligt den israeliska statsvetaren Zeev Sternhell följer framgångarna för Lieberman ett tydligt mönster.
– Efter varje krig växer sig högern starkare, förklarar han i Kansas City star.

"Farligaste politikern i Israels historia"


Sternhell, som är en av landets främsta experter på fascism och högerextremism, tillhör de som varnat för Liebermans antiarabiska retorik. I en intervju den amerikanska The Nation i slutet av 2006 hävdade han att Lieberman är den farligaste politikern i Israels historia. Till skillnad från andra liknande politiker har Lieberman inte förpassats till den politiska marginalen, resonerade Sternhell
– Han har en social bas bland ryska invandrare och bland människor i den lägre medelklassen som anser att Knesset och Högsta domstolen har för mycket makt.

Bildades 1999


Yisrael Beiteinu bildades 1999. I valet 2006 fick partiet elva mandat i Knesset. Under hösten 2006 blev partiet en del av regeringskoalitionen och Lieberman tilldelades en ministerpost. Partiet drog sig ur samarbetet i januari 2008.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA