Ungersk nazist gripen för mordbränder

Publicerad 2009-06-23

Ungersk polis har gripit en av landets ledande nazister. Mannen misstänks för mordbränder och anstiftan till mord, rapporterar JTA.

Mannen misstänks ha bildat en terrorgrupp som haft som mål att att sprida rädsla bland landets vänsterpolitiker. Bland annat har den den socialistiske utbildningsministern Istvan Hillers hem blivit beskjutet och den liberalen Janos Koka blivit utsatt för mordbrand.

Gruppen som ligger bakom attackerna kallar sig ungerska pilarna. Namnet är taget efter den de ungerska pilkorsarna som under andra världskriget mördade tusentals judar.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.