Ungersk parlamentsledamot vill stoppa Pride

Publicerad 2009-09-02

Ilona Ékes, parlamentsledamot för det ungerska center-höger partiet Fidesz, vill förbjuda helgens planerade Pridetåg i Budapest.

Ilona Ékes, som sitter i parlamentets kommitté för mänskliga rättigheter, ska enligt nyhetsbyrån WTI ha skickat ett brev till Budapest polischef där hon bett honom att stoppa lördagens planerade Pridetåg. Enligt Ékes kommer Pride bara leda till att situationen för landets minoriteter förvärras. Ékes, som enligt den ungerska nyhetssajten Portfolio har hävdat att homosexualitet är en "mental skada", förklarade sitt brev på en presskonferens förra veckan. Hon menade då att hon hellre ser en seriös diskussion om homosexualitet än en provokativ manifestation.

Protester från Whoppi Goldberg


Uttalandet har väckt starka reaktioner. Landets intresseorganisation för HBT-personer har protesterat mot uttalandet. Dessutom har 13 ambassader gått samman och författat ett brev som uttrycker sitt stöd för landets HBT-grupp. Till och med den amerikanska skådespelerskan Woopi Goldberg har gett sig in i diskussionen. I en film på Youtube uppmanar hon Ungern att respektera mänskliga rättigheter.

Får stöd av flera etablerade partier


Ékes utspel har orsakat en het politisk strid i Ungern. Socialistpartiet, MSZP och liberalern i SZDSZ och MDF har fördömt uttalandena. Socialistpartiet har dessutom krävt att Ékes ska lämna sin plats parlamentets kommitté för mänskliga rättigheter.

Samtidigt får hon stöd av det kristdemokratiska partiet som enligt Portfolio kallar Pride för en provokation.

Rädsla för högerextremister


Pride arrangerades för första gången 1997 i Ungern. Under flera år kunde festivalen arrangeras utan större oroligheter. Men 2007 blev Pridetåget för första gången attackerat. Året därpå attackerade högerextremister Pridetåget med ägg, stenar och bensinbomber.

Efter det högerextrema partiet Jobbiks senaste framgångar - partiet fick 3 mandat i valet till Europaparlamentet - är oron nu stor för att Pridetåget även detta år ska attackeras.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA