Ungerska högerextremister vill rita om gränserna

Publicerad 2009-06-16

Det högerextrema partiet Jobbik från Ungern har nu deklarerat vad de kommer driva för frågor i Europaparlamentet. Partiet, som fick 14,77 procent av rösterna och tre mandat i EU-valet, kommer att försöka söka stöd för att riva upp det så kallade Trianonavtalet från 1920.

Avtalet skrevs under efter första världskriget och innebar att Ungern förlorade stora delar av sin landyta.

Enligt den nyvalda EU-parlamentarikern Csanad Szegedi kommer partiet jobba för att den ungerska folkgruppen Szekler, som i dag lever i minoritet i Rumänien, ska få autonomi. Dessutom ska partiet kämpa för att göra Transkarpatiska området i Ukraina till en ungersk provins.

Csanad Szegedi presenterade sina planer i lördags i ett tal inför 250 medlemmar av partiets underavdelning Ungerska gardet och ytterligare drygt 500 sympatisörer.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.