Ungerska högerextremister vill rita om gränserna

Publicerad 2009-06-16

Det högerextrema partiet Jobbik från Ungern har nu deklarerat vad de kommer driva för frågor i Europaparlamentet. Partiet, som fick 14,77 procent av rösterna och tre mandat i EU-valet, kommer att försöka söka stöd för att riva upp det så kallade Trianonavtalet från 1920.

Avtalet skrevs under efter första världskriget och innebar att Ungern förlorade stora delar av sin landyta.

Enligt den nyvalda EU-parlamentarikern Csanad Szegedi kommer partiet jobba för att den ungerska folkgruppen Szekler, som i dag lever i minoritet i Rumänien, ska få autonomi. Dessutom ska partiet kämpa för att göra Transkarpatiska området i Ukraina till en ungersk provins.

Csanad Szegedi presenterade sina planer i lördags i ett tal inför 250 medlemmar av partiets underavdelning Ungerska gardet och ytterligare drygt 500 sympatisörer.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA