Ungerska högerextremister vill rita om gränserna

Publicerad 2009-06-16

Det högerextrema partiet Jobbik från Ungern har nu deklarerat vad de kommer driva för frågor i Europaparlamentet. Partiet, som fick 14,77 procent av rösterna och tre mandat i EU-valet, kommer att försöka söka stöd för att riva upp det så kallade Trianonavtalet från 1920.

Avtalet skrevs under efter första världskriget och innebar att Ungern förlorade stora delar av sin landyta.

Enligt den nyvalda EU-parlamentarikern Csanad Szegedi kommer partiet jobba för att den ungerska folkgruppen Szekler, som i dag lever i minoritet i Rumänien, ska få autonomi. Dessutom ska partiet kämpa för att göra Transkarpatiska området i Ukraina till en ungersk provins.

Csanad Szegedi presenterade sina planer i lördags i ett tal inför 250 medlemmar av partiets underavdelning Ungerska gardet och ytterligare drygt 500 sympatisörer.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA