Ungerska nazister tränade med vapen

Publicerad 2009-09-08

En grupp offentliga antifascister uppmanar i ett uttalande den ungerska regeringen att undersöka uppgifter om att det hållits militära träningsläger för nazister i landet.

Uppgifter i ungersk och tysk press gör gällande att det under sommaren har hållits ett nazistiskt träningsläger där deltagarna varit tungt beväpnade, uppger JTA. Lägret ska ha varit organiserat av Ungerska Nationella Fronten som en förberedelse för en framtida militär kamp.

I ett offentligt uttalande från antifascisterna adresserat till premiärminister Gordon Bajnai påminns han om att Ungern har bundit sig att stoppa nazistiska organisationer som etablerat sig i landet. I uttalandet kräver undertecknade att det startas en utredning gällande det nazistiska träningslägret. Bland undertecknarna återfinns bland annat filosofen Miklos Gaspar Tamas och ordföranden för Ungerns antifascistiska förbund, Tamas Hirschler.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro