Ungerska nazister tränade med vapen

Publicerad 2009-09-08

En grupp offentliga antifascister uppmanar i ett uttalande den ungerska regeringen att undersöka uppgifter om att det hållits militära träningsläger för nazister i landet.

Uppgifter i ungersk och tysk press gör gällande att det under sommaren har hållits ett nazistiskt träningsläger där deltagarna varit tungt beväpnade, uppger JTA. Lägret ska ha varit organiserat av Ungerska Nationella Fronten som en förberedelse för en framtida militär kamp.

I ett offentligt uttalande från antifascisterna adresserat till premiärminister Gordon Bajnai påminns han om att Ungern har bundit sig att stoppa nazistiska organisationer som etablerat sig i landet. I uttalandet kräver undertecknade att det startas en utredning gällande det nazistiska träningslägret. Bland undertecknarna återfinns bland annat filosofen Miklos Gaspar Tamas och ordföranden för Ungerns antifascistiska förbund, Tamas Hirschler.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA