Uppgifter i ny bok: Mussolini var brittisk agent

Publicerad 2009-10-15

Den italienska diktatorn Benito Mussolini var under första världskriget brittisk agent, det framkommer i en nyutkommen bok om den brittiska säkerhetstjänsten MI5.

Enligt brittisk press ska Benito Mussolini ha blivit rekryterad av MI5 för att se se till att Italien stod på de allierades sida under första världskriget.

Mussolini som vid den tiden var socialist och jobbade som journalist fick 100 pund i veckan - cirka 40 000 kronor i dagens penningvärde - för att trycka sin tidning Popolo Di Italia och stoppa fredsaktivister från att blockera ammunitionsförråd.

Peter Martland, historikern som grävt fram dokumenten om diktatorns tidigare okända uppdrag, hävdar att de personer som Mussolini skickade för att attackera pacifisterna senare kom att utgöra kärnan i hans fascistiska gatustyrkor.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.