Uppgifter i ny bok: Mussolini var brittisk agent

Publicerad 2009-10-15

Den italienska diktatorn Benito Mussolini var under första världskriget brittisk agent, det framkommer i en nyutkommen bok om den brittiska säkerhetstjänsten MI5.

Enligt brittisk press ska Benito Mussolini ha blivit rekryterad av MI5 för att se se till att Italien stod på de allierades sida under första världskriget.

Mussolini som vid den tiden var socialist och jobbade som journalist fick 100 pund i veckan - cirka 40 000 kronor i dagens penningvärde - för att trycka sin tidning Popolo Di Italia och stoppa fredsaktivister från att blockera ammunitionsförråd.

Peter Martland, historikern som grävt fram dokumenten om diktatorns tidigare okända uppdrag, hävdar att de personer som Mussolini skickade för att attackera pacifisterna senare kom att utgöra kärnan i hans fascistiska gatustyrkor.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA