Uppgifter i ny bok: Mussolini var brittisk agent

Publicerad 2009-10-15

Den italienska diktatorn Benito Mussolini var under första världskriget brittisk agent, det framkommer i en nyutkommen bok om den brittiska säkerhetstjänsten MI5.

Enligt brittisk press ska Benito Mussolini ha blivit rekryterad av MI5 för att se se till att Italien stod på de allierades sida under första världskriget.

Mussolini som vid den tiden var socialist och jobbade som journalist fick 100 pund i veckan - cirka 40 000 kronor i dagens penningvärde - för att trycka sin tidning Popolo Di Italia och stoppa fredsaktivister från att blockera ammunitionsförråd.

Peter Martland, historikern som grävt fram dokumenten om diktatorns tidigare okända uppdrag, hävdar att de personer som Mussolini skickade för att attackera pacifisterna senare kom att utgöra kärnan i hans fascistiska gatustyrkor.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA