Våldet mot latinamerikaner ökar i USA

Publicerad 2009-01-13

Fyra personer arresterades nyligen i Hemet i Kalifornien, misstänkta för en brutal misshandel av en latinamerikansk man. Antalet hatbrott mot just latinamerikaner har ökat markant i USA de senaste åren, skriver Southern Poverty Law Center.

Det var den 19 november förra året som de fyra personerna ska ha misshandlat det 19-åriga offret bland annat genom sparkar i huvudet. Enligt polisen var attacken oprovocerad och grundad på hat mot latinamerikanska invandrare. Hemet har under en lång tid varit drabbat av rasistiskt våld och högerextrem aktiviteter.

Misshandeln är en del av en markant ökning av antalet överfall och hatbrott riktade mot latinamerikaner i USA. Enligt FBI har antalet hatbrott riktade mot latinamerikaner de senaste fem åren ökat med hela fyrtio procent.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.