Vänsteraktivister utsatta i Uppsala län

Publicerad 2009-04-02

Under måndagskvällen misshandlades en Ung Vänster-medlem i Knivsta utanför Uppsala, skriver UNT. Enligt Ung Vänsters ordförande i länet, Miro Anter, begicks överfallet av rasister.

Vänsteraktivisten blev överfallen av en grupp maskerade ungdomar men lyckades till slut fly ombord på ett tåg. Enligt polisanmälan var gärningsmännen i 17-20 årsåldern.

Än så länge har ingen gripits för överfallet. Ung Vänster-ordföranden Miro Anter är emellertid säker på att överfallet var politiskt.

- Det är andra gången på kort tid som antirasister i Uppsalatrakten angrips av rasister, säger Miro Anter till UNT.

Expo.se rapporterade tidigare i veckan om hur fyra medlemmar ur Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) blev överfallna och misshandlade förra fredagen. Två av aktivisterna fick föras till sjukhus.

– Jag får slag med både en påk och en teleskopbatong så att mitt armbågsben bryts. Det pågår i max fem minuter sedan springer de iväg, sa Andreas, ordförande i RKU-Uppsala, då.

Även i det här fallet har inga gärningsmän kunnat identifieras.

Under natten till onsdagen fick även Vänsterpartiet i Uppsala läns ordförande, Tove Fraurud, klistermärken uppsatta på sin bil och sin dörr i Heby kommun. Klistermärkena kom ifrån Svenska Motståndsrörelsen. Händelsen är polisanmäld.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.