Vänsteraktivister utsatta i Uppsala län

Publicerad 2009-04-02

Under måndagskvällen misshandlades en Ung Vänster-medlem i Knivsta utanför Uppsala, skriver UNT. Enligt Ung Vänsters ordförande i länet, Miro Anter, begicks överfallet av rasister.

Vänsteraktivisten blev överfallen av en grupp maskerade ungdomar men lyckades till slut fly ombord på ett tåg. Enligt polisanmälan var gärningsmännen i 17-20 årsåldern.

Än så länge har ingen gripits för överfallet. Ung Vänster-ordföranden Miro Anter är emellertid säker på att överfallet var politiskt.

- Det är andra gången på kort tid som antirasister i Uppsalatrakten angrips av rasister, säger Miro Anter till UNT.

Expo.se rapporterade tidigare i veckan om hur fyra medlemmar ur Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) blev överfallna och misshandlade förra fredagen. Två av aktivisterna fick föras till sjukhus.

– Jag får slag med både en påk och en teleskopbatong så att mitt armbågsben bryts. Det pågår i max fem minuter sedan springer de iväg, sa Andreas, ordförande i RKU-Uppsala, då.

Även i det här fallet har inga gärningsmän kunnat identifieras.

Under natten till onsdagen fick även Vänsterpartiet i Uppsala läns ordförande, Tove Fraurud, klistermärken uppsatta på sin bil och sin dörr i Heby kommun. Klistermärkena kom ifrån Svenska Motståndsrörelsen. Händelsen är polisanmäld.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA