Varg Vikernas släpps efter 16 år i fängelse

Publicerad 2009-03-12

Den norske musikern Varg Vikernes har släppts på fri fot efter att ha avtjänat 16 år av ett fängelsestraff för mord. Vikernes var under 1990-talet en av den norska black metal-scenens frontfigurer och uttalad nazist, skriver TT.

Varg Vikernes, mer känd under namnet Count Grishnack eller Greven, dömdes för 16 år sedan för mordet på Oystein Aarseth. Aarseth var en tidigare kamrat till Vikernes och tillika gitarrist i ett annat framstående black metal-band.

Under 1990-talet var Varg Vikernes självuttalad nazist och förespråkare för asatron. När han greps, misstänkt för mordet på Oystein Aarseth, hittade polisen stora mängder sprängmedel hemma hos honom. Enligt egen utsago skulle det användas för att spränga Nidarosdomen i Trondheim, skriver TT.

Enligt TT har Vikernes i dag lämnat nazismen bakom sig och säger att han istället ska ägna sin tid åt sin fru och sina barn.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA