Vit makt-band splittras efter pedofilianklagelser

Publicerad 2009-09-30

Danmarks största vit makt-band Daneskjold har upplösts efter att bandets 32-åriga sångare gripits av polis, misstänkt för sexuella övergrepp på en 12-årig flicka.

32-åringen greps i fredags efter att danska polisen inlett en förundersökning mot honom.

- Vi fick en anmälan förra veckan om misstänkta sexualbrott mot barn, säger polischefen Steen Mikkelsen, till den danska tidningen Politiken.

Daneskjold grundades 2004 och har under åren varit starkt knutna till Danmarks största nazistparti DNSB (Danmarks nationalsocialistiska bevaegelse). Bandet betraktades närmast som partiets egna
musiker.

Jonni Hansen, ledare för DNSB, skriver på partiets hemsida att den 32-årige sångaren under en längre tid utsatt en 12-årig dotter till en av sina vänner för sexuella övergrepp. Övergreppen uppdagades när mamman till barnet hittade flickan gömd i badrummet hemma hos sångaren.

DNSB är starka motståndare till pedofili och har tidigare krävt dödsstraff för den typen av brott. Jonni Hansen ska enligt tidningen Politiken också ha uppmanat sångaren att ta sitt liv.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.