100501_nazi1maj_1.jpg\

Foto: Expo

250 nazister demonstrerade på första maj

Publicerad 2010-05-01

Under parollen "Sveriges ungdom har rätt till en framtid!" demonstrerade cirka 250 nazister i Helsingborg under första maj. De flesta nazisterna var tillresta från andra delar av landet, men även ett tjugotal danska nazister deltog.

Aktivister från bland annat Fria nationalister, Nordisk ungdom och Svenskarnas parti hade lyckats mobilisera 250 deltagare vid första maj-demonstrationen i Helsingborg. Deltagarna kom från hela landet. Även den danska organisationen Danmarks nationale front deltog med både demonstranter och talare.

"Den parlamentariska demokratin värdelös"


Det nazistiska Svenskarnas parti fanns representerat med sin skånske länsledare Andreas Carlsson som talare. Carlsson som kandiderar för partiet både till riksdagen och till Svalövs kommunfullmäktige menade att det demokratiska styrelseskicket är förkastligt.

– Den parlamentariska demokratin har visat sig vara helt värdelös, sa han i sitt tal.

Andreas Johansson från Nordisk ungdom menade i sitt tal att den autonoma vänstern och han själv egentligen hade samma fiende. Johansson kallade fienden för "makteliten". Men enligt Johansson har den autonoma vänstern inte insett dess gemensamma kamp.

– Jag vill passa på att sträcka ut en hand till den autonoma vänstern idag men tyvärr kommer ingen att ta emot den, sa Johansson.

Oroligheter vid Stortorget


Helsingborg mot rasism hade sammankallat till motdemonstration vid Stortorget.

– Det blev lite oroligheter ett tag vid Stortorget. Så det blev stopp ett tag för demonstrationen. Högertåget kunde sedan fortsätta till avslutningsplatsen, säger Merima Lulic, informatör vid Skånepolisen.

Skånepolisen uppger också att 61 motdemonstranter ska ha omhändertagits och bussats söderut efter att de hade försökt störa nazistmötet.

Tal och musik under kvällen


Ett skyfall över Helsingborg avslutade nazisternas torgmöte vid Konsul Olssons plats. Under kvällen är en föreläsning med Björn Björkqvist från det nazistiska förlaget Logik utlovats någonstans i nordvästra Skåne. Även nazitrubaduren Viktor Sjölund kommer att uppträda.

Bildspel: Nazistiskt 1:a Maj i Helsingborg
Alexander Bengtsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA