43-åring dömd för innehav av sprängmedel – utreds för hets mot folkgrupp

Publicerad 2010-07-23

En 43-årig man från Umeå dömdes förra veckan till 8 månaders fängelse för att bland annat ha haft sprängmedel i sin lägenhet. 43-åringen riskerar fortfarande att fällas för hets mot folkgrupp för den hakkorsfana som polisen hittade i hans lägenhet.

Det var i början av maj i år som polisen gick in i 43-åringens lägenhet. Han hade då 1,8 kg sprängmedel och en separat tändkapsel med krutstubin i sin bostad. Dagarna innan hade 43-åringen hamnat i ett psykotiskt tillstånd. Det började med att Försäkringskassan blandat samman sina papper och klassat 43-åringen som arbetsför. Hans pension drogs in och 43-åringen som tidigare missbrukat började då festa för att dämpa sin ångest. Han köpte droger på internet som gjorde honom förvirrad.

Enligt rätten vändes 43-åringens värld upp och ner. Han upplevde sig leva i en krigszon där han föräldrar hade dödats och militär bevakade hans hus. När han skulle gå till butiken för att handla mötte han fyra 16-åringar som han hotade med en luftpistol.

När 43-åringens intensiva dagar nu summerats i rätten står det klart att han dömts för olaga hot, narkotikabrott, brott mot knivlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

När polisen gick in i 43-åringens lägenhet hittade man också en hakkorsfana hängandes i fönstret. Efter att ha undersökt flaggan kom man fram till att motivet var tryckt vilket har gjort att Justitiekanslern, JK, öppnat en förundersökning om hets mot folkgrupp. Ärendet har nu gått från JK tillbaka till åklagaren i Umeå.
- Ofta är det böter för hets mot folkgrupp och nu när han har dömts till fängelse är frågan om det är värt att gå vidare. Det har vi inte tagit något beslut om, säger Carin Westerlund, föredragande hos JK.
Daniel Poohl

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA