43-åring dömd för innehav av sprängmedel – utreds för hets mot folkgrupp

Publicerad 2010-07-23

En 43-årig man från Umeå dömdes förra veckan till 8 månaders fängelse för att bland annat ha haft sprängmedel i sin lägenhet. 43-åringen riskerar fortfarande att fällas för hets mot folkgrupp för den hakkorsfana som polisen hittade i hans lägenhet.

Det var i början av maj i år som polisen gick in i 43-åringens lägenhet. Han hade då 1,8 kg sprängmedel och en separat tändkapsel med krutstubin i sin bostad. Dagarna innan hade 43-åringen hamnat i ett psykotiskt tillstånd. Det började med att Försäkringskassan blandat samman sina papper och klassat 43-åringen som arbetsför. Hans pension drogs in och 43-åringen som tidigare missbrukat började då festa för att dämpa sin ångest. Han köpte droger på internet som gjorde honom förvirrad.

Enligt rätten vändes 43-åringens värld upp och ner. Han upplevde sig leva i en krigszon där han föräldrar hade dödats och militär bevakade hans hus. När han skulle gå till butiken för att handla mötte han fyra 16-åringar som han hotade med en luftpistol.

När 43-åringens intensiva dagar nu summerats i rätten står det klart att han dömts för olaga hot, narkotikabrott, brott mot knivlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

När polisen gick in i 43-åringens lägenhet hittade man också en hakkorsfana hängandes i fönstret. Efter att ha undersökt flaggan kom man fram till att motivet var tryckt vilket har gjort att Justitiekanslern, JK, öppnat en förundersökning om hets mot folkgrupp. Ärendet har nu gått från JK tillbaka till åklagaren i Umeå.
- Ofta är det böter för hets mot folkgrupp och nu när han har dömts till fängelse är frågan om det är värt att gå vidare. Det har vi inte tagit något beslut om, säger Carin Westerlund, föredragande hos JK.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA