43-åring dömd för innehav av sprängmedel – utreds för hets mot folkgrupp

Publicerad 2010-07-23

En 43-årig man från Umeå dömdes förra veckan till 8 månaders fängelse för att bland annat ha haft sprängmedel i sin lägenhet. 43-åringen riskerar fortfarande att fällas för hets mot folkgrupp för den hakkorsfana som polisen hittade i hans lägenhet.

Det var i början av maj i år som polisen gick in i 43-åringens lägenhet. Han hade då 1,8 kg sprängmedel och en separat tändkapsel med krutstubin i sin bostad. Dagarna innan hade 43-åringen hamnat i ett psykotiskt tillstånd. Det började med att Försäkringskassan blandat samman sina papper och klassat 43-åringen som arbetsför. Hans pension drogs in och 43-åringen som tidigare missbrukat började då festa för att dämpa sin ångest. Han köpte droger på internet som gjorde honom förvirrad.

Enligt rätten vändes 43-åringens värld upp och ner. Han upplevde sig leva i en krigszon där han föräldrar hade dödats och militär bevakade hans hus. När han skulle gå till butiken för att handla mötte han fyra 16-åringar som han hotade med en luftpistol.

När 43-åringens intensiva dagar nu summerats i rätten står det klart att han dömts för olaga hot, narkotikabrott, brott mot knivlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

När polisen gick in i 43-åringens lägenhet hittade man också en hakkorsfana hängandes i fönstret. Efter att ha undersökt flaggan kom man fram till att motivet var tryckt vilket har gjort att Justitiekanslern, JK, öppnat en förundersökning om hets mot folkgrupp. Ärendet har nu gått från JK tillbaka till åklagaren i Umeå.
- Ofta är det böter för hets mot folkgrupp och nu när han har dömts till fängelse är frågan om det är värt att gå vidare. Det har vi inte tagit något beslut om, säger Carin Westerlund, föredragande hos JK.
Daniel Poohl

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.