100810_utr_romer.jpg

Csabá Csorba visar en bild på hans son Róbert och sonson Robika som sköts till döds i februari 2009. Fallet är ett av de hatbrott som det ungerska rättsväsendet utreder.
FOTO: Expo

Amnesty kräver att våld mot romer i Ungern utreds

Publicerad 2010-11-11

Amnesty kräver i en rapport att en serie våldsamma attacker mot romer i Ungern utreds.

Den ungerska polisen utreder för stunden 18 rasistiska attacker mot romer som skett under åren 2008 och 2009.

I en Amnesty-rapport lyfts det emellertid fram att civila organisationer i landet hittat bevis för ytterligare 30 attacker under perioden.

– Den ungerska statens misslyckande med att notera, utreda, åtala och bestraffa rasistiskt motiverade brott och garantera hjälp för offren sviker hela det romska samhället i Ungern. Enligt internationell rätt är den ungerska regeringen skyldig att motarbeta diskriminering och en grundläggande del av det arbetet är att samla information om hatbrottens omfattning, säger Nicola Duckworth, chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien, i ett pressmeddelande.

Amnesty anser att en förklaring till att underrapporteringen ser ut som den gör är att många romer i landet är rädda eller hyser misstro mot polis- och åklagarväsendet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.