100810_utr_romer.jpg

Csabá Csorba visar en bild på hans son Róbert och sonson Robika som sköts till döds i februari 2009. Fallet är ett av de hatbrott som det ungerska rättsväsendet utreder.
FOTO: Expo

Amnesty kräver att våld mot romer i Ungern utreds

Publicerad 2010-11-11

Amnesty kräver i en rapport att en serie våldsamma attacker mot romer i Ungern utreds.

Den ungerska polisen utreder för stunden 18 rasistiska attacker mot romer som skett under åren 2008 och 2009.

I en Amnesty-rapport lyfts det emellertid fram att civila organisationer i landet hittat bevis för ytterligare 30 attacker under perioden.

– Den ungerska statens misslyckande med att notera, utreda, åtala och bestraffa rasistiskt motiverade brott och garantera hjälp för offren sviker hela det romska samhället i Ungern. Enligt internationell rätt är den ungerska regeringen skyldig att motarbeta diskriminering och en grundläggande del av det arbetet är att samla information om hatbrottens omfattning, säger Nicola Duckworth, chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien, i ett pressmeddelande.

Amnesty anser att en förklaring till att underrapporteringen ser ut som den gör är att många romer i landet är rädda eller hyser misstro mot polis- och åklagarväsendet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA