Åtalas för attack mot Prideparad i Serbien

Publicerad 2010-12-27

Den serbiska ledaren för högerextrema Obraz åtalas för att ha varit drivande bakom våldet som uppkom i samband med Gay Prideparaden i Belgrad tidigare i år.

Milan Obradovic åtalas för att ha varit med och iscensatt våldsamheterna i samband med Gay Pride i oktober. Över 150 personer kom till skada och butiksfönster och bilar vandaliserades i samband med händelsen. Enligt en domstol i Belgrad misstänks Obradovic för att ha "begått våldshandlingar mot en offentlig sammankomst", rapporterar The Washington Post.

Ytterligare medlemmar från olika grupperingar har åtalats. De åtalade riskerar fängelse i upp till tolv år.

I samband med händelsen sa Goran Miletic, människorättsjurist vid Civil Right Defenders Belgradkontor, till Expo att det var de två högerextrema grupperna Obraz och 1389, med stöd av stadens fotbollshuliganer, som låg bakom de våldsamma protesterna.

Totalt samlades runt 1200 personer som i skydd av polisen och myndigheter kunde arrangera landets första Prideparad.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA