Åtalas för attack mot Prideparad i Serbien

Publicerad 2010-12-27

Den serbiska ledaren för högerextrema Obraz åtalas för att ha varit drivande bakom våldet som uppkom i samband med Gay Prideparaden i Belgrad tidigare i år.

Milan Obradovic åtalas för att ha varit med och iscensatt våldsamheterna i samband med Gay Pride i oktober. Över 150 personer kom till skada och butiksfönster och bilar vandaliserades i samband med händelsen. Enligt en domstol i Belgrad misstänks Obradovic för att ha "begått våldshandlingar mot en offentlig sammankomst", rapporterar The Washington Post.

Ytterligare medlemmar från olika grupperingar har åtalats. De åtalade riskerar fängelse i upp till tolv år.

I samband med händelsen sa Goran Miletic, människorättsjurist vid Civil Right Defenders Belgradkontor, till Expo att det var de två högerextrema grupperna Obraz och 1389, med stöd av stadens fotbollshuliganer, som låg bakom de våldsamma protesterna.

Totalt samlades runt 1200 personer som i skydd av polisen och myndigheter kunde arrangera landets första Prideparad.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.