Åtalas för attack mot Prideparad i Serbien

Publicerad 2010-12-27

Den serbiska ledaren för högerextrema Obraz åtalas för att ha varit drivande bakom våldet som uppkom i samband med Gay Prideparaden i Belgrad tidigare i år.

Milan Obradovic åtalas för att ha varit med och iscensatt våldsamheterna i samband med Gay Pride i oktober. Över 150 personer kom till skada och butiksfönster och bilar vandaliserades i samband med händelsen. Enligt en domstol i Belgrad misstänks Obradovic för att ha "begått våldshandlingar mot en offentlig sammankomst", rapporterar The Washington Post.

Ytterligare medlemmar från olika grupperingar har åtalats. De åtalade riskerar fängelse i upp till tolv år.

I samband med händelsen sa Goran Miletic, människorättsjurist vid Civil Right Defenders Belgradkontor, till Expo att det var de två högerextrema grupperna Obraz och 1389, med stöd av stadens fotbollshuliganer, som låg bakom de våldsamma protesterna.

Totalt samlades runt 1200 personer som i skydd av polisen och myndigheter kunde arrangera landets första Prideparad.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA