Åtalas för dödshot mot politiker

Publicerad 2010-09-10

Dödshotet mot den finländska migrationsministern Astrid Thors har lett till åtal mot den man som skapade en Facebook-grupp med namnet "Jag är beredd att sitta några år för att ha dräpt Astrid Thors". Mannen var lokalpolitiker för det nationalistiska partiet Sannfinländarna i Urjala, en liten ort i västra Finland.

Facebookgruppen bildades i februari i år och utlöste starka reaktioner i Finland. Biträdande riksåklagaren Jorma Kalske har nu beslutat åtala mannen på fyra punkter: olaga hot, grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

Mannen har erkänt att han skapade gruppen.

Det är första gången ett hot på Facebook leder till åtal i Finland. Dan Frände, professor i offentlig rätt i Helsingfors, tycker att åtalet är intressant.
– Det är ett jätteviktigt fall. Man har haft en känsla av att folk kan säga vad som helst på Internet, säger han till Hufvudstadsbladet.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro