Åtalas för dödshot mot politiker

Publicerad 2010-09-10

Dödshotet mot den finländska migrationsministern Astrid Thors har lett till åtal mot den man som skapade en Facebook-grupp med namnet "Jag är beredd att sitta några år för att ha dräpt Astrid Thors". Mannen var lokalpolitiker för det nationalistiska partiet Sannfinländarna i Urjala, en liten ort i västra Finland.

Facebookgruppen bildades i februari i år och utlöste starka reaktioner i Finland. Biträdande riksåklagaren Jorma Kalske har nu beslutat åtala mannen på fyra punkter: olaga hot, grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

Mannen har erkänt att han skapade gruppen.

Det är första gången ett hot på Facebook leder till åtal i Finland. Dan Frände, professor i offentlig rätt i Helsingfors, tycker att åtalet är intressant.
– Det är ett jätteviktigt fall. Man har haft en känsla av att folk kan säga vad som helst på Internet, säger han till Hufvudstadsbladet.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA