BNP fortfarande diskriminerande enligt domstol

Publicerad 2010-03-15

En domstol har beslutat att det engelska partiet BNP inte förändrat medlemspolicyn tillräckligt för att inte betraktas som diskriminerande, rapporterar Guardians nätupplaga.

Efter påtryckningar och hot om strafföreläggande valde BNP (British National Party) att ta bort klausulen "endast vita" från sina medlemskrav. Nu har en domstol i London beslutat att förändringen inte är tillräcklig. För att partiet inte ska vara diskriminerande måste även andra delar av medlemskraven förändras. Tills förändringarna genomförts är BNP förhindrade att rekrytera fler medlemmar, skriver Guardian. BNP riskerar även att få betala 100.000 pund i rättegångskostnader.

Det var kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter (EHRC) som förra året lämnade in en anmälan mot partiet då man ansåg att BNP:s stadgar bryter mot engelska diskrimineringslagar.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.