BNP-medlemmar kan hindras arbeta som lärare

Publicerad 2010-11-02

Rektorer i Storbritannien kan få befogenheter att avskeda lärare som är medlemmar i det högerextrema partiet British National Party, BNP, eller om de på annat sätt är engagerade i extremistisk verksamhet.

Utspelet från Michael Gove på utbildningsdepartementet gjordes i en intervju i tidningen The Guardian efter att det uppdagas att en BNP-aktivist använt skolans datorer för att skriva kommentarer på internet där invandrare beskrevs som "smutsiga".
– Jag anser inte att medlemskap i BNP är förenligt med att vara en lärare. En av de saker jag tänker göra är att låta skolledare och myndigheter få befogenheter att kunna avskeda lärare som ägnar sig åt extremistisk aktivitet, sa Gove till The Guardian.
Lärarförbundet NASUWT välkomnar beskedet och hoppas att det kommer komma ett beslut i ärendet.
Medlemmar i BNP är sedan tidigare hindrade från att arbeta som poliser och häktespersonal.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA