BNP-medlemmar kan hindras arbeta som lärare

Publicerad 2010-11-02

Rektorer i Storbritannien kan få befogenheter att avskeda lärare som är medlemmar i det högerextrema partiet British National Party, BNP, eller om de på annat sätt är engagerade i extremistisk verksamhet.

Utspelet från Michael Gove på utbildningsdepartementet gjordes i en intervju i tidningen The Guardian efter att det uppdagas att en BNP-aktivist använt skolans datorer för att skriva kommentarer på internet där invandrare beskrevs som "smutsiga".
– Jag anser inte att medlemskap i BNP är förenligt med att vara en lärare. En av de saker jag tänker göra är att låta skolledare och myndigheter få befogenheter att kunna avskeda lärare som ägnar sig åt extremistisk aktivitet, sa Gove till The Guardian.
Lärarförbundet NASUWT välkomnar beskedet och hoppas att det kommer komma ett beslut i ärendet.
Medlemmar i BNP är sedan tidigare hindrade från att arbeta som poliser och häktespersonal.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.