BNP-medlemmar kan hindras arbeta som lärare

Publicerad 2010-11-02

Rektorer i Storbritannien kan få befogenheter att avskeda lärare som är medlemmar i det högerextrema partiet British National Party, BNP, eller om de på annat sätt är engagerade i extremistisk verksamhet.

Utspelet från Michael Gove på utbildningsdepartementet gjordes i en intervju i tidningen The Guardian efter att det uppdagas att en BNP-aktivist använt skolans datorer för att skriva kommentarer på internet där invandrare beskrevs som "smutsiga".
– Jag anser inte att medlemskap i BNP är förenligt med att vara en lärare. En av de saker jag tänker göra är att låta skolledare och myndigheter få befogenheter att kunna avskeda lärare som ägnar sig åt extremistisk aktivitet, sa Gove till The Guardian.
Lärarförbundet NASUWT välkomnar beskedet och hoppas att det kommer komma ett beslut i ärendet.
Medlemmar i BNP är sedan tidigare hindrade från att arbeta som poliser och häktespersonal.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA