BNP:s partiledare riskerar fängelse

Publicerad 2010-01-11

BNP:s partiledare Nick Griffin riskerar fängelse vilket kan komma att påverka partiet negativt vid parlamentsvalet senare i år, rapporterar Times.

BNP:s (British National Party) regler för vilka som får vara medlemmar i partiet kan leda till att partiledare Nick Griffin döms till böter eller fängelse. I medlemsstadgarna står det att "endast vita" kan gå med i partiet. Policyn polisanmäldes som diskriminerande och partiet har fram till 28 januari på sig att ändra den, vilket bedömare, enligt Times, inte tror kommer att ske. Därmed kan det bli en fråga för domstolen. Även vice ordförande i partiet, Simon Darby, riskerar straff.
I juni går engelsmännen till val. Efter framgångarna för BNP i förra årets val till EU-parlamentet har det spekulerats om partiet i år skulle ta sig in i parlamentet. Om Griffin skulle dömas till fängelse kan det bli svårt för partiet att uppnå.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.