BNP:s partiledare riskerar fängelse

Publicerad 2010-01-11

BNP:s partiledare Nick Griffin riskerar fängelse vilket kan komma att påverka partiet negativt vid parlamentsvalet senare i år, rapporterar Times.

BNP:s (British National Party) regler för vilka som får vara medlemmar i partiet kan leda till att partiledare Nick Griffin döms till böter eller fängelse. I medlemsstadgarna står det att "endast vita" kan gå med i partiet. Policyn polisanmäldes som diskriminerande och partiet har fram till 28 januari på sig att ändra den, vilket bedömare, enligt Times, inte tror kommer att ske. Därmed kan det bli en fråga för domstolen. Även vice ordförande i partiet, Simon Darby, riskerar straff.
I juni går engelsmännen till val. Efter framgångarna för BNP i förra årets val till EU-parlamentet har det spekulerats om partiet i år skulle ta sig in i parlamentet. Om Griffin skulle dömas till fängelse kan det bli svårt för partiet att uppnå.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA