Boende på flyktingförläggning trakasserades

Publicerad 2010-10-25

På söndagskvällen trakasserades boende på en flyktingförläggning i Östersund. Flaskor och bananer kastades och tillmälen som "jävla svartskallar" skreks. Polisen har goda förhoppningar att förövarna ska kunna gripas.

Det var i samband med att två bilar passerade flyktingförläggningen som det kastades flaskor och bananer samt bland annat skreks "jävla svartskallar" mot tre personer som stod strax utanför förläggningen. Bilarna försvann sedan från platsen. Under natten satte polisen in extra bevakningen runt den nyöppnade flyktingförläggningen på Frösön utanför Östersund.

I dagsläget är brottsrubriceringen ofredande, men om utredningen visar att de kastade flaskorna var avsedda att träffa någon så kan rubriceringen utvidgas till försök till misshandel. Polisen har goda förhoppningar att de ska få fatt på personerna i bilarna.
– Det finns jättebra uppslag i ärendet. Vi vet vilka fordonen är, säger förundersökningsledaren Per Thelin på polismyndigheten i Jämtlands län.

Polisen har hållit förhör med ögonvittnen och ägarna till de två bilarna. Fler förhör kommer att hållas de närmsta dagarna. Enligt polisen så har åtminstone åtta personer färdats i de två bilarna.
– Vi har goda förhoppningar om att lösa det här och förhoppningsvis rörde det sig om en engångsföreteelse, så att det inte upprepas, säger Per Thelin.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.