British National Party utesluter toppnamn efter dödshot

Publicerad 2010-04-06

Med bara en månad till valet i England, utesluter British National Party (BNP) ett av sina toppnamn i valrörelsen, Mark Collett. Enligt den polisanmälan partiet lämnat in ska Collett ha hotat döda partiledaren Nick Griffin.

Mark Collett greps i torsdags efter att Nick Griffin själv kontaktat polisen. Griffin anmälde då att han blivit hotad till livet och riktade misstankarna mot Collett, rapporterar bland annat BBC News.

Enligt ett internt nyhetsbrev som läckt ut till media har Mark Collett varit föremål för en intern utredning under en längre tid. Collett, som var partiets pr-ansvarige, ska ha utretts för misstänkta finansiella oegentligheter. Det var under denna utredning som det ska ha uppdagats att Mark Collett, och ett par andra partimedlemmar, planerade ett "partimyteri" för att avsätta ledningen.

Mark Collett var en av partiets frontfigurer och kandidat för parlamentet. I och med gripandet fick Collett lämna alla sina uppdrag för BNP med omedelbar verkan. Vem som tar över Mark Colletts post i partiet är ännu oklart.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.