British National Party utesluter toppnamn efter dödshot

Publicerad 2010-04-06

Med bara en månad till valet i England, utesluter British National Party (BNP) ett av sina toppnamn i valrörelsen, Mark Collett. Enligt den polisanmälan partiet lämnat in ska Collett ha hotat döda partiledaren Nick Griffin.

Mark Collett greps i torsdags efter att Nick Griffin själv kontaktat polisen. Griffin anmälde då att han blivit hotad till livet och riktade misstankarna mot Collett, rapporterar bland annat BBC News.

Enligt ett internt nyhetsbrev som läckt ut till media har Mark Collett varit föremål för en intern utredning under en längre tid. Collett, som var partiets pr-ansvarige, ska ha utretts för misstänkta finansiella oegentligheter. Det var under denna utredning som det ska ha uppdagats att Mark Collett, och ett par andra partimedlemmar, planerade ett "partimyteri" för att avsätta ledningen.

Mark Collett var en av partiets frontfigurer och kandidat för parlamentet. I och med gripandet fick Collett lämna alla sina uppdrag för BNP med omedelbar verkan. Vem som tar över Mark Colletts post i partiet är ännu oklart.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA