British National Party utreds för varumärkesintrång

Publicerad 2010-04-28

I måndags kväll visades British National Partys (BNP) valfilm på ett antal engelska tvkanaler, bland annat BBC. Redan innan filmen visades startade det multinationella livsmedelsföretaget Unilever en utredning mot partiet rörande misstänkt varumärkesintrång. Anledningen var att en av deras produkter, det engelska smörgåspålägget Marmite, olovligen exponerats i filmen.

Sändningen av BNPs valfilm har omgärdats av protester på flera håll i landet. En av Storbritanniens rikstäckande kanaler, Channel 4, vägrade visa filmen med hänvisning till att innehållet bryter mot kanalens riktlinjer. Men BBCs båda kanaler samt ytterligare tre tv-stationer visade i måndags den knappt fem minuter långa filmen, uppger bland annat News on News. Utanför BBCs huvudkontor protesterade ett 40-tal demonstranter mot att filmen visades.

Vid sidan av protesterna mot det politiska innehållet i filmen, har en utredning gällande misstänkt varumärkesintrång inletts, rapporterar the Drum. Anledningen är att partiet i sin film har en bild på en burk Marmite, ett engelskt smörgåspålägg i ena hörnet av bilden. Unilever, som är det företag som äger Marmite, har påpekat att BNP inte har fått tillåtelse att använda sig av produkten, och att inga av deras varumärken ska förknippas med politiska partier.

Unilever har lämnat ärendet vidare till domstol, och förhandlingar ska hållas efter valet 6 maj.

Partiet har i sina uttalanden inte utlovat någon ändring, men igår togs bilden på pålägget bort från partiets film.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA