British National Party utreds för varumärkesintrång

Publicerad 2010-04-28

I måndags kväll visades British National Partys (BNP) valfilm på ett antal engelska tvkanaler, bland annat BBC. Redan innan filmen visades startade det multinationella livsmedelsföretaget Unilever en utredning mot partiet rörande misstänkt varumärkesintrång. Anledningen var att en av deras produkter, det engelska smörgåspålägget Marmite, olovligen exponerats i filmen.

Sändningen av BNPs valfilm har omgärdats av protester på flera håll i landet. En av Storbritanniens rikstäckande kanaler, Channel 4, vägrade visa filmen med hänvisning till att innehållet bryter mot kanalens riktlinjer. Men BBCs båda kanaler samt ytterligare tre tv-stationer visade i måndags den knappt fem minuter långa filmen, uppger bland annat News on News. Utanför BBCs huvudkontor protesterade ett 40-tal demonstranter mot att filmen visades.

Vid sidan av protesterna mot det politiska innehållet i filmen, har en utredning gällande misstänkt varumärkesintrång inletts, rapporterar the Drum. Anledningen är att partiet i sin film har en bild på en burk Marmite, ett engelskt smörgåspålägg i ena hörnet av bilden. Unilever, som är det företag som äger Marmite, har påpekat att BNP inte har fått tillåtelse att använda sig av produkten, och att inga av deras varumärken ska förknippas med politiska partier.

Unilever har lämnat ärendet vidare till domstol, och förhandlingar ska hållas efter valet 6 maj.

Partiet har i sina uttalanden inte utlovat någon ändring, men igår togs bilden på pålägget bort från partiets film.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA