Burqabärare bötfälld i Italien

Publicerad 2010-05-06

För första gången i Italien, har en kvinna bötfällts för bärande av burqa. Polisen tillämpar en relativt ny lag som förbjuder användandet av burqa i offentliga byggnader, rapporterar bland annat BBC News.

Kvinnan var på väg till fredagsbönen tillsammans med sin man i staden Novara i norra Italien. I samband med att paret hade varit på posten stoppades kvinnan av polis och bötfälldes med en summa av 500 euro.

Att dölja sitt ansikte på offentliga platser har varit förbjudet i Italien sedan 1975. I denna lag har dock funnits ett undantag som har tillämpats av bland annat religiösa minoriteter. Men sedan början av året har man skärpt denna lag regionalt och nu finns ett uttryckligt förbud mot burqa inskrivet.


Starkt fäste för Lega Nord


Novara ligger i den norditalienska provinsen Piemonte, ett av det främlingsfientliga partiet Lega Nords starka fästen. Novaras borgmästare Massimo Giordano, även han medlem i Lega Nord, säger i ett uttalande till den Italienska nyhetsbyrån Ansa:

"Det finns fortfarande människor som vägrar förstå att vi i Novara inte accepterar att folk går om kring klädda i burqa"
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA