Burqabärare bötfälld i Italien

Publicerad 2010-05-06

För första gången i Italien, har en kvinna bötfällts för bärande av burqa. Polisen tillämpar en relativt ny lag som förbjuder användandet av burqa i offentliga byggnader, rapporterar bland annat BBC News.

Kvinnan var på väg till fredagsbönen tillsammans med sin man i staden Novara i norra Italien. I samband med att paret hade varit på posten stoppades kvinnan av polis och bötfälldes med en summa av 500 euro.

Att dölja sitt ansikte på offentliga platser har varit förbjudet i Italien sedan 1975. I denna lag har dock funnits ett undantag som har tillämpats av bland annat religiösa minoriteter. Men sedan början av året har man skärpt denna lag regionalt och nu finns ett uttryckligt förbud mot burqa inskrivet.


Starkt fäste för Lega Nord


Novara ligger i den norditalienska provinsen Piemonte, ett av det främlingsfientliga partiet Lega Nords starka fästen. Novaras borgmästare Massimo Giordano, även han medlem i Lega Nord, säger i ett uttalande till den Italienska nyhetsbyrån Ansa:

"Det finns fortfarande människor som vägrar förstå att vi i Novara inte accepterar att folk går om kring klädda i burqa"
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA