Burqabärare bötfälld i Italien

Publicerad 2010-05-06

För första gången i Italien, har en kvinna bötfällts för bärande av burqa. Polisen tillämpar en relativt ny lag som förbjuder användandet av burqa i offentliga byggnader, rapporterar bland annat BBC News.

Kvinnan var på väg till fredagsbönen tillsammans med sin man i staden Novara i norra Italien. I samband med att paret hade varit på posten stoppades kvinnan av polis och bötfälldes med en summa av 500 euro.

Att dölja sitt ansikte på offentliga platser har varit förbjudet i Italien sedan 1975. I denna lag har dock funnits ett undantag som har tillämpats av bland annat religiösa minoriteter. Men sedan början av året har man skärpt denna lag regionalt och nu finns ett uttryckligt förbud mot burqa inskrivet.


Starkt fäste för Lega Nord


Novara ligger i den norditalienska provinsen Piemonte, ett av det främlingsfientliga partiet Lega Nords starka fästen. Novaras borgmästare Massimo Giordano, även han medlem i Lega Nord, säger i ett uttalande till den Italienska nyhetsbyrån Ansa:

"Det finns fortfarande människor som vägrar förstå att vi i Novara inte accepterar att folk går om kring klädda i burqa"
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.