Dansk Folkeparti vill avskeda präster

Publicerad 2010-03-09

Jesper Langballe (DK) som är Dansk Folkepartis kyrkopolitiska talesman, kräver avsked för ett antal danska präster inom den lutherska danska folkkyrkan. Anledningen är att de i intervjuer i tidningen Kristeligt Daglad hävdat att det kan finnas mer än en väg till Gud.

För ungefär en månad sedan svarade kyrkoherde Kristine Stricker på en läsarfråga på Kritseligt Dagblads hemsida. Läsaren undrade om den Gud hon trodde på verkligen var den riktiga, eller om det i själva verket var muslimernas eller kanske någon av de andra religionernas gudar som är den riktiga guden.

I sitt svar skrev Kristine Stricker att det bara finns en Gud i detta universum och att denna gud har manifesterat sig på olika sätt i olika tider och i olika kulturer. Kanske, menar hon, finns det fler vägar till Gud än den som kristendomen erbjuder.

Upprörd debatt


Kyrkoherdens svar upprörde många och en debatt utbröt på hemsidan. Kristeligt Dagblad följde upp debatten med en artikel där man intervjuade andra präster och en biskop inom den danska lutherska folkkyrkan, personer som höll med Kristine Stricker i sitt resonemang.

Detta har fått Dansk Folkepartis kyrkopolitiska talesman Jesper Langballe (DK) att gå i taket, och han kräver alltså nu att dessa präster bör avskedas. Langballe menar att de, genom sina uttalanden, har brutit sina prästlöften och därför omedelbart bör lämna sina ämbeten. Även i andra partier ställer man sig frågande till prästernas uttalande, även om man inte är beredd att gå så långt som att kräva avsked.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA