Dansk Folkeparti vill avskeda präster

Publicerad 2010-03-09

Jesper Langballe (DK) som är Dansk Folkepartis kyrkopolitiska talesman, kräver avsked för ett antal danska präster inom den lutherska danska folkkyrkan. Anledningen är att de i intervjuer i tidningen Kristeligt Daglad hävdat att det kan finnas mer än en väg till Gud.

För ungefär en månad sedan svarade kyrkoherde Kristine Stricker på en läsarfråga på Kritseligt Dagblads hemsida. Läsaren undrade om den Gud hon trodde på verkligen var den riktiga, eller om det i själva verket var muslimernas eller kanske någon av de andra religionernas gudar som är den riktiga guden.

I sitt svar skrev Kristine Stricker att det bara finns en Gud i detta universum och att denna gud har manifesterat sig på olika sätt i olika tider och i olika kulturer. Kanske, menar hon, finns det fler vägar till Gud än den som kristendomen erbjuder.

Upprörd debatt


Kyrkoherdens svar upprörde många och en debatt utbröt på hemsidan. Kristeligt Dagblad följde upp debatten med en artikel där man intervjuade andra präster och en biskop inom den danska lutherska folkkyrkan, personer som höll med Kristine Stricker i sitt resonemang.

Detta har fått Dansk Folkepartis kyrkopolitiska talesman Jesper Langballe (DK) att gå i taket, och han kräver alltså nu att dessa präster bör avskedas. Langballe menar att de, genom sina uttalanden, har brutit sina prästlöften och därför omedelbart bör lämna sina ämbeten. Även i andra partier ställer man sig frågande till prästernas uttalande, även om man inte är beredd att gå så långt som att kräva avsked.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro