100414_utrjonni_1.jpg\

Jonnie Hansen med den danska flaggan vid Dansk Fronts demonstration 060204 i Hillerød, Danmark.
Foto: Expo

Dansk nazistledare frikänd från rasistanklagelser

Publicerad 2010-04-14

Jonni Hansen, ledare för danska nazistpartiet Danmarks Nationalsocialistiske Bevegelse (DNSB) frikändes igår från anklagelser om att ha spridit rasistpropaganda, rapporterar bland annat tidningen Politiken.

Det var i november 2006 som DNSB delade ut flygblad i de danska städerna Gladsaxe och Bagsverd. På flygbladen stod bland annat:

"De demokratiska partierna upphöjer rasfrämmande till herrefolket i vårt land, medan de förnedrar oss danskar och gör oss till andra klassens medborgare."

"Vi säger stopp nu! Det finns bara en lösning och det är ut med de främmande."

Flygbladen delades ut i bostadsområden och flera mottagare reagerade och anmälde till polis.

Brott mot rasismparagrafen


Domstolsförhandlingarna hölls i Roskilde på tisdagen. En grupp demonstranter hade samlats utanför domstolsbyggnaden, enligt Ekstra-Bladet cirka 30-40 stycken, och skanderade "inga rasister på våra gator".

Åklagaren hävdade att spridandet av flygbladen var illegalt eftersom innehållet i texten bröt mot den så kallade "rasismparagrafen" 266 B, en lag som liknar den svenska lagen om hets mot folkgrupp. En ytterligare försvårande omständighet menade åklagaren, var att DNSB även hade tryckt hakkors på flygbladen.

Men rätten godtog alltså inte åtalet och Jonni Hansen frikändes.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.