100414_utrjonni_1.jpg\

Jonnie Hansen med den danska flaggan vid Dansk Fronts demonstration 060204 i Hillerød, Danmark.
Foto: Expo

Dansk nazistledare frikänd från rasistanklagelser

Publicerad 2010-04-14

Jonni Hansen, ledare för danska nazistpartiet Danmarks Nationalsocialistiske Bevegelse (DNSB) frikändes igår från anklagelser om att ha spridit rasistpropaganda, rapporterar bland annat tidningen Politiken.

Det var i november 2006 som DNSB delade ut flygblad i de danska städerna Gladsaxe och Bagsverd. På flygbladen stod bland annat:

"De demokratiska partierna upphöjer rasfrämmande till herrefolket i vårt land, medan de förnedrar oss danskar och gör oss till andra klassens medborgare."

"Vi säger stopp nu! Det finns bara en lösning och det är ut med de främmande."

Flygbladen delades ut i bostadsområden och flera mottagare reagerade och anmälde till polis.

Brott mot rasismparagrafen


Domstolsförhandlingarna hölls i Roskilde på tisdagen. En grupp demonstranter hade samlats utanför domstolsbyggnaden, enligt Ekstra-Bladet cirka 30-40 stycken, och skanderade "inga rasister på våra gator".

Åklagaren hävdade att spridandet av flygbladen var illegalt eftersom innehållet i texten bröt mot den så kallade "rasismparagrafen" 266 B, en lag som liknar den svenska lagen om hets mot folkgrupp. En ytterligare försvårande omständighet menade åklagaren, var att DNSB även hade tryckt hakkors på flygbladen.

Men rätten godtog alltså inte åtalet och Jonni Hansen frikändes.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA