100414_utrjonni_1.jpg\

Jonnie Hansen med den danska flaggan vid Dansk Fronts demonstration 060204 i Hillerød, Danmark.
Foto: Expo

Dansk nazistledare frikänd från rasistanklagelser

Publicerad 2010-04-14

Jonni Hansen, ledare för danska nazistpartiet Danmarks Nationalsocialistiske Bevegelse (DNSB) frikändes igår från anklagelser om att ha spridit rasistpropaganda, rapporterar bland annat tidningen Politiken.

Det var i november 2006 som DNSB delade ut flygblad i de danska städerna Gladsaxe och Bagsverd. På flygbladen stod bland annat:

"De demokratiska partierna upphöjer rasfrämmande till herrefolket i vårt land, medan de förnedrar oss danskar och gör oss till andra klassens medborgare."

"Vi säger stopp nu! Det finns bara en lösning och det är ut med de främmande."

Flygbladen delades ut i bostadsområden och flera mottagare reagerade och anmälde till polis.

Brott mot rasismparagrafen


Domstolsförhandlingarna hölls i Roskilde på tisdagen. En grupp demonstranter hade samlats utanför domstolsbyggnaden, enligt Ekstra-Bladet cirka 30-40 stycken, och skanderade "inga rasister på våra gator".

Åklagaren hävdade att spridandet av flygbladen var illegalt eftersom innehållet i texten bröt mot den så kallade "rasismparagrafen" 266 B, en lag som liknar den svenska lagen om hets mot folkgrupp. En ytterligare försvårande omständighet menade åklagaren, var att DNSB även hade tryckt hakkors på flygbladen.

Men rätten godtog alltså inte åtalet och Jonni Hansen frikändes.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA