100426_utr_jobbik.jpg

Jobbik går på söndag till val i flera av Ungerns kommuner. På bilden de lokala partirepresentanterna i staden Pápa.
FOTO: FrP

Domstol godkänner antiromsk kampanj

Publicerad 2010-10-01

En ungersk domstol har beslutat att det antiromska partiet Jobbik ska få sin radio- och tv-reklam publicerad inför söndagens val, trots att det i den pratas om "zigenarkriminalitet".

Jobbiks valreklam stoppades av den nationella valberedningen, men enligt domstolen ska samtliga partier få statsägda radio och tv-kanalerna få samma utrymme. I Jobbiks reklamkampanj talas det om "zigenarkriminalitet". Kampanjens utformning fick flera statsägda medier att uttrycka önskemål om att stoppa sändningarna av den.

Partiet Jobbik fick i årets parlamentsval närmare 17 procent av väljarstödet. I fjolårets val till Europaparlamentet fick partiet tre mandat. Partiet har byggt sin politik på att peka ut romer som ett av samhällets stora problem. För en tid sedan föreslog partiet att Ungern borde bygga läger där romer skulle hållas inlåsta.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA