100426_utr_jobbik.jpg

Jobbik går på söndag till val i flera av Ungerns kommuner. På bilden de lokala partirepresentanterna i staden Pápa.
FOTO: FrP

Domstol godkänner antiromsk kampanj

Publicerad 2010-10-01

En ungersk domstol har beslutat att det antiromska partiet Jobbik ska få sin radio- och tv-reklam publicerad inför söndagens val, trots att det i den pratas om "zigenarkriminalitet".

Jobbiks valreklam stoppades av den nationella valberedningen, men enligt domstolen ska samtliga partier få statsägda radio och tv-kanalerna få samma utrymme. I Jobbiks reklamkampanj talas det om "zigenarkriminalitet". Kampanjens utformning fick flera statsägda medier att uttrycka önskemål om att stoppa sändningarna av den.

Partiet Jobbik fick i årets parlamentsval närmare 17 procent av väljarstödet. I fjolårets val till Europaparlamentet fick partiet tre mandat. Partiet har byggt sin politik på att peka ut romer som ett av samhällets stora problem. För en tid sedan föreslog partiet att Ungern borde bygga läger där romer skulle hållas inlåsta.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA