100426_utr_jobbik.jpg

Jobbik går på söndag till val i flera av Ungerns kommuner. På bilden de lokala partirepresentanterna i staden Pápa.
FOTO: FrP

Domstol godkänner antiromsk kampanj

Publicerad 2010-10-01

En ungersk domstol har beslutat att det antiromska partiet Jobbik ska få sin radio- och tv-reklam publicerad inför söndagens val, trots att det i den pratas om "zigenarkriminalitet".

Jobbiks valreklam stoppades av den nationella valberedningen, men enligt domstolen ska samtliga partier få statsägda radio och tv-kanalerna få samma utrymme. I Jobbiks reklamkampanj talas det om "zigenarkriminalitet". Kampanjens utformning fick flera statsägda medier att uttrycka önskemål om att stoppa sändningarna av den.

Partiet Jobbik fick i årets parlamentsval närmare 17 procent av väljarstödet. I fjolårets val till Europaparlamentet fick partiet tre mandat. Partiet har byggt sin politik på att peka ut romer som ett av samhällets stora problem. För en tid sedan föreslog partiet att Ungern borde bygga läger där romer skulle hållas inlåsta.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.