Europarådet motsätter sig burkaförbud

Publicerad 2010-06-24

Europarådets 47 medlemsstater antog en resolution som motsätter sig de burkaförbud som just nu planeras på många håll i Europa. Dessutom uppmanade generalförsamlingen Schweiz att riva upp det förbud mot minaretbygge som antogs efter en folkomröstning förra året.

Resolutionen bygger på en rapport om islam, islamism och islamofobi av den danske parlamentarikern Mogens Jensen. Rapporten konstaterar att intolerans mot islam och muslimer, liksom islamism, är ett växande problem i Europa. I Resolutionens inledning står att "Europarådet bör vara ett forum för diskussion kring gemensamma strategier för att motverka detta".

I resolutionen - som antogs av en enig församling - konstateras att huvudbeklädnader som bruka och niqab ofta ses som en symbol för mannens dominans över kvinnan. Europarådet slår fast att ingen kvinna ska bli tvingad att bära religiös klädsel och att samhället har ett ansvar att se till att kvinnor inte exkluderas från samhällslivet.

Enligt resolutionen kan restriktioner rörande klädsel vara befogade av säkerhetsskäl eller i sammanhang där personer i offentlig tjänst bör vara religiöst neutrala, med synligt ansikte. Samtidigt skriver man i resolutionen att den typen av inskränkning av religionsfriheten som ett generellt burkaförbud innebär strider mot artikel 9 i Europakonventionen som samtliga 47 medlemsländer har skrivit på.

Slutligen uppmanade Europarådet de schweiziska myndigheterna att riva upp förbudet mot uppförandet av minareter, ett beslut som antogs genom en folkomröstning förra året, då detta förbud är diskriminerande.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.