Europarådet motsätter sig burkaförbud

Publicerad 2010-06-24

Europarådets 47 medlemsstater antog en resolution som motsätter sig de burkaförbud som just nu planeras på många håll i Europa. Dessutom uppmanade generalförsamlingen Schweiz att riva upp det förbud mot minaretbygge som antogs efter en folkomröstning förra året.

Resolutionen bygger på en rapport om islam, islamism och islamofobi av den danske parlamentarikern Mogens Jensen. Rapporten konstaterar att intolerans mot islam och muslimer, liksom islamism, är ett växande problem i Europa. I Resolutionens inledning står att "Europarådet bör vara ett forum för diskussion kring gemensamma strategier för att motverka detta".

I resolutionen - som antogs av en enig församling - konstateras att huvudbeklädnader som bruka och niqab ofta ses som en symbol för mannens dominans över kvinnan. Europarådet slår fast att ingen kvinna ska bli tvingad att bära religiös klädsel och att samhället har ett ansvar att se till att kvinnor inte exkluderas från samhällslivet.

Enligt resolutionen kan restriktioner rörande klädsel vara befogade av säkerhetsskäl eller i sammanhang där personer i offentlig tjänst bör vara religiöst neutrala, med synligt ansikte. Samtidigt skriver man i resolutionen att den typen av inskränkning av religionsfriheten som ett generellt burkaförbud innebär strider mot artikel 9 i Europakonventionen som samtliga 47 medlemsländer har skrivit på.

Slutligen uppmanade Europarådet de schweiziska myndigheterna att riva upp förbudet mot uppförandet av minareter, ett beslut som antogs genom en folkomröstning förra året, då detta förbud är diskriminerande.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA