Europarådet motsätter sig burkaförbud

Publicerad 2010-06-24

Europarådets 47 medlemsstater antog en resolution som motsätter sig de burkaförbud som just nu planeras på många håll i Europa. Dessutom uppmanade generalförsamlingen Schweiz att riva upp det förbud mot minaretbygge som antogs efter en folkomröstning förra året.

Resolutionen bygger på en rapport om islam, islamism och islamofobi av den danske parlamentarikern Mogens Jensen. Rapporten konstaterar att intolerans mot islam och muslimer, liksom islamism, är ett växande problem i Europa. I Resolutionens inledning står att "Europarådet bör vara ett forum för diskussion kring gemensamma strategier för att motverka detta".

I resolutionen - som antogs av en enig församling - konstateras att huvudbeklädnader som bruka och niqab ofta ses som en symbol för mannens dominans över kvinnan. Europarådet slår fast att ingen kvinna ska bli tvingad att bära religiös klädsel och att samhället har ett ansvar att se till att kvinnor inte exkluderas från samhällslivet.

Enligt resolutionen kan restriktioner rörande klädsel vara befogade av säkerhetsskäl eller i sammanhang där personer i offentlig tjänst bör vara religiöst neutrala, med synligt ansikte. Samtidigt skriver man i resolutionen att den typen av inskränkning av religionsfriheten som ett generellt burkaförbud innebär strider mot artikel 9 i Europakonventionen som samtliga 47 medlemsländer har skrivit på.

Slutligen uppmanade Europarådet de schweiziska myndigheterna att riva upp förbudet mot uppförandet av minareter, ett beslut som antogs genom en folkomröstning förra året, då detta förbud är diskriminerande.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA