Extremhögern framåt i Ukraina

Publicerad 2010-10-22

Det högerextrema, tidigare nazistiska partiet Svoboda (Frihet) i Ukraina är på frammarsch. Nästa test på läget är lokalvalen 31 oktober, och enligt bedömare kommer partiet att få mandat i nästa parlamentsval, som kan komma att hållas redan 2011.

Svoboda blir också allt mer synligt på på den politiska scenen. Partiledaren Oleh Tiahnybok intervjuas ofta och förekommer flitigt som gäst i tv-debatter. Den 14 oktober blev det sammanstötningar med polisen i centrala Kiev när Svoboda under Tiahnyboks ledning trotsade ett domstolsförbud och manifesterade för att hylla ukrainska partisaner under Andra världskriget.

Bytte namn
Svoboda ingår i the Alliance of European National Movements (AENM) tillsammans med bland andra Front National, Fiamma Tricolore, Jobbik, British National Party och Nationaldemokraterna. Partiets rötter finns i SNPU, Ukrainas socialnationalistiska parti, som grundades 1991. Namnet var medvetet inspirerat av Hitlers tyska nazistparti och som partisymbol användes en varghake.
2004 skippade man varghaken, tonade ner den revolutionära retoriken och bytte namn till Ukrainska frihetsunionen. Men Svoboda under Tiahnyboks ledning är fortfarande ett rasistiskt parti som driver etnocentriska och antisemitiska idéer. Ryss– och främlingsfientlighet står högt på programmet, liksom på senare tid också en strikt linje mot
invandring.

Splittrat land
Ukraina med 46 miljoner invånare är ett splittrat land med stora historiska, kulturella och politiska skillnader mellan västra och östra delen av landet. Svobodas anhängare är koncentrerade till västra delen, nära gränsen mot Polen. I parlamentsvalet 2007 fick Svoboda bara 0,76 procent nationellt men över 3 procent i två län i sitt kärnområde – och drygt 2 procent bland de utlandsröstande.
Spärren till parlamentet (Verkhovna Rada) är 3 procent. I presidentvalet i januari i år fick Tiahnybok väl över 4 procent i många valdistrikt i västra Ukraina. Hans popularitet växer också i andra delar av landet, inte minst huvudstaden Kiev.

Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.