Falköpings kommun överklagar beslut om partistöd till Sd

Publicerad 2010-07-20

Striden om partistödet från Falköpings kommun till Sverigedemokraterna fortsätter. Nu överklagar kommunen Förvaltningsrättens dom där beslutet att sluta betala partistöd till partiet upphävs.

Bråket om det lokala partistödet har pågått länge. I valet 2006 fick Sverigedemokraterna två mandat i Falköpings kommun. I mars 2007 valde partiets två män i fullmäktige att lämna partiet för att satsa på det egna lokalpartiet Falköpings framtid. I dag är de två stolarna tomma.

Den 3 februari 2010 beslutade kommunstyrelsen att inte betala ut något partistöd till Sverigedemokraterna för år 2009. Dessutom krävde kommunen ersättning för det partistöd som felaktigt betalats till partiet mellan april 2008 och december 2008.

Det är det beslutet striden handlar om. Kärnfrågan är om partiet i lagens mening kan anses vara representerat i kommunen. Sverigedemokraternas lokalgrupp i Falköping menar att de har rätt till partistödet eftersom de valdes in i kommunen. Falköpings kommun hävdar att partiet också ska utöva en "aktiv roll i kommunens självstyrelse".

I mitten av juni valdes Förvaltningsrätten att gå på Sverigedemokraternas linje, ett beslut som alltså överklagats till Kammarrätten som gett prövningstillstånd.
Daniel Poohl

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA