Fängelse för Sverigedemokrat

Publicerad 2010-11-19

En 25-årig sverigedemokrat i Västmanland dömdes på fredagen till fängelse för att ha hotat två personer med kniv och kört rattfull. Tingsrätten hade också att ta ställning om 25-åringen på grund av detta var lämplig för sitt uppdrag i kommunfullmäktige. Han lämnade dock sina politiska åtaganden innan rättegången.

Sverigedemokraten dömdes av Västmanlands tingsrätt till två månaders fängelse för att ha hotat en kvinnlig och manlig bekant med kniv och för att han kört bil onykter.

Det var i augusti som de två hotades. 25-åringen höll en kniv emot dem och ropade "vem ska jag skära halsen av först".

Innan hotet hade 25-åringen varit i handgemäng med ytterligare en bekant. Alla fyra hade färdats i en gemensam bil och anledningen till att den hotfulla situationen uppstod var att de övriga inte vill köra 25-åringen från platsen. 25-åringen sätter sig då själv bakom ratten. När han stoppades av polis fann de en kniv. Under rättegången medgav han grovt rattfylleri med nekade till hotet och att han skulle ha hållit i en kniv.

Ersättare för SD
25-åringen valdes i senaste valet in som ersättare för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige i Västmanland. Då var han redan åtalad för händelsen i augusti. I början av oktober lämnade han in en avsägelse av sitt politiska uppdrag till kommunen, vilken godkändes av kommunfullmäktige i november.

Rätten hade även att ta ställning till om 25-åringen kunde anses vara olämplig att behålla sitt förtroendeuppdrag i kommunen. På grund av avsägelsen blev detta dock inte aktuellt att pröva.

När Expo kontaktar 25-åringen för en kommentar lägger han på luren.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA