Fängelse för Sverigedemokrat

Publicerad 2010-11-19

En 25-årig sverigedemokrat i Västmanland dömdes på fredagen till fängelse för att ha hotat två personer med kniv och kört rattfull. Tingsrätten hade också att ta ställning om 25-åringen på grund av detta var lämplig för sitt uppdrag i kommunfullmäktige. Han lämnade dock sina politiska åtaganden innan rättegången.

Sverigedemokraten dömdes av Västmanlands tingsrätt till två månaders fängelse för att ha hotat en kvinnlig och manlig bekant med kniv och för att han kört bil onykter.

Det var i augusti som de två hotades. 25-åringen höll en kniv emot dem och ropade "vem ska jag skära halsen av först".

Innan hotet hade 25-åringen varit i handgemäng med ytterligare en bekant. Alla fyra hade färdats i en gemensam bil och anledningen till att den hotfulla situationen uppstod var att de övriga inte vill köra 25-åringen från platsen. 25-åringen sätter sig då själv bakom ratten. När han stoppades av polis fann de en kniv. Under rättegången medgav han grovt rattfylleri med nekade till hotet och att han skulle ha hållit i en kniv.

Ersättare för SD
25-åringen valdes i senaste valet in som ersättare för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige i Västmanland. Då var han redan åtalad för händelsen i augusti. I början av oktober lämnade han in en avsägelse av sitt politiska uppdrag till kommunen, vilken godkändes av kommunfullmäktige i november.

Rätten hade även att ta ställning till om 25-åringen kunde anses vara olämplig att behålla sitt förtroendeuppdrag i kommunen. På grund av avsägelsen blev detta dock inte aktuellt att pröva.

När Expo kontaktar 25-åringen för en kommentar lägger han på luren.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA