Fler röster på BNP ger ökat antal hatbrott

Publicerad 2010-01-18

Enligt statistik från engelska polisen, som tidningen Guardian har tagit del av, ökar anmälningarna om hatbrott i flera områden där British National Party, BNP, har fått många röster.

Trots att antalet anmälda hatbrott har minskat bland annat i Londonområdet visar siffrorna på en ökning i flera av de distrikt där BNP finns representerade i det lokala styret.

En av de största ökningarna noteras i Eastburydistriktet i Barking. Där fördubblades antalet hatbrottsanmälningar 2007, ett år efter att BNPs Jeffrey Steed röstades in i fullmäktige.

Guardians granskning av hatbrottsanmälningar kopplat till stort stöd för BNP kommer samtidigt som fängelsedomen mot en partimedlem. En BNP-medlem i West Yorkshire har dömts till 11 års fängelse för att ha haft ett stort antal hemgjorda bomber, och andra vapen i sitt hem. Partimedlemmen har enligt rätten hyst "en stark fientlighet" mot invandrare.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.