Folkpartiet klädde skyltdocka i burka

Publicerad 2010-07-15

En skyltdocka iklädd bruka bredvid en plansch med texten "Nej till hederskultur och kvinnoförtryck".
Folkpartiet i Östersunds mässmonter var tänkt att väcka uppmärksamhet. Nu får den kritik av Sverige unga muslimer.
– De har hoppat på samma tåg som Sverigedemokraterna, säger Mohamed Ibrahim Benmakhlouf, styrelseledamot i Sveriges unga muslimer.

Det var under den stora mässan Expo Norr för två veckor sedan som Folkpartiets lokalavdelning i Östersund placerade ut en burkaklädd skyltdocka i sin monter. Tillsammans med bland annat orangea ballonger och lokalt producerade valaffischer hoppades partiets lokala ordförande, Lennart Ledin, att skyltdockan skulle fånga mässbesökarnas uppmärksamhet.
- Det är mitt engagemang, det är min idé. Jag står för den. Jag menar att det är viktigt att vi på alla sätt bekämpar kvinnoförtryck och hederskultur och det finns ju i hög grad inom den islamitiska rörelsen, förklarar han.

"Kopplar islam till kvinnoförtryck"


Mohamed Ibrahim Benmakhlouf, styrelseledamot i Sveriges unga muslimer, är kritisk till Lennart Ledins burkaklädda skyltdocka. Han menar att Folkpartiets lokalavdelning i Östersund har påverkats av Sverigedemokraterna.
- Folkpartiet har bevisat i de inte bryr sig om våld kvinnoförtryck i allmänhet utan bara lägger tonvikt vid hedersvåld och kvinnoförtryck och kopplar det till islam. Man har inte tagit hänsyn att den största majoriteten av de kvinnor som drabbas har en man eller pojkvän som har problem med alkohol, säger han

Lennart Ledin har svårt att förstå kritiken.
- Vi hade en affisch där det stod nej till hedersvåld och kvinnoförtryck och att jämställdhet fortfarande måste vinnas och värnas. Samtidigt fanns det affischer där det stod ja till invandrare och en undertext där det stod alla behövs i Östersund. Vi är ju inte invandringsfientliga, säger Lennart Ledin.

"En stark symbol"


Ledin menar att han är emot alla former av kvinnoförtryck.
- Det förekommer givetvis även i Sverige i andra sammanhang, alltifrån där det finns alkoholism till prostitution.

Varför känns det så viktigt att symbolisera detta med en bruka?
- För att det är en så stark symbol.

Kan du förstå om folk blir upprörda?
- Ja, om man är fundamentalistisk islamist kan jag förstå det möjligen, men de flesta muslimer är väl lika sekulära som vi som känner att vi har någon kristen grund att stå på.

Se bild på montern här
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.