Förtalsmål mot Sd-kandidat överklagas

Publicerad 2010-07-20

I juni friades Sd-kandidaten Markus Wiechel i ett förtalsmål mot den före detta sverigedemokraten Tommy Funebo. Nu har domen överklagats.

Det var den 26 februari i år som Markus Wiechel, Sverigedemokraternas förstanamn i valet till Norrköpings kommun och kandidat till riksdagen, pekade ut Tommy Funebo som brottsling på sin blogg.

När målet togs upp i Norrköpings tingsrätt i juni konstaterade rätten att Wiechel gjort sig skyldig till förtalsbrott. Men han friades och behövde inte betala det skadestånd på 5000 kronor som Tommy Funebo krävt.

Enligt rätten var inte kränkningen mot Tommy Funebo tillräckligt omfattande. Innan Wiechels inlägg hade Funebo publicerat ett inlägg där han påstod att Wiechel hade lagt upp en bild på internet där han såg ner på en svart man. I själva verket var det en bild på Wiechel och en av hans vänner. Enligt rätten kunde Funebos inlägg uppfattas som en beskyllning för rasism. Därmed hade han "öppnat sig för angrepp på sin egen ära", som rätten skriver.

Nu väljer alltså Tommy Funebo, tidigare partiorganisatör i Sverigedemokraterna, att överklaga beslutet.

Wiechel dömdes så sent som i juni för ett ännu ett fall av förtal. Den gången godkände han en kommentar där en ostraffad socialdemokratisk politiker utpekas som brottsling.

Markus Wiechel medgav att kommentaren var att betrakta som förtal men förnekade ansvar för publiceringen. Tingsrätten häll inte med "Som modererare av kommentarer på sin blogg har Markus Wiechel ett ansvar även för innehållet i kommentarerna", skrev rätten i sin motivering.

Wiechel dömdes till att betala 5 000 kronor i kränkningsersättning och motpartens rättegångskostnader.


Artikeln uppdaterad 22 juli 2010. I den ursprungliga artikeln anges att Wiechel fälldes i tingsrätten för förtalet mot Tommy Funebo, vilket inte stämmer.
Daniel Poohl

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA