090217_inr_almqvist_1.jpg\

Ordföranden för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Erik Almqvist oroas inte av att förundersökningen gällande rån mot Sveriges Radios reporter återupptas.
FOTO: Expo

Förundersökning mot sverigedemokrater återupptas

Publicerad 2010-03-01

Riksåklagaren har beslutat att återuppta förundersökningen mot de sverigedemokrater som förra året stod misstänkta för att ha rånat Sveriges Radios reporter Caroline Stenman på en Tallinn-färja.

Det var i februari 2009 som ett antal sverigedemokrater polisanmäldes för att ha rånat den wallraffande Sveriges Radio-reportern Caroline Stenman. Reportern avslöjades under en konferensresa anordnad Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Stenman hade i sin väska en gömd kamera. När sverigedemokraterna bad att få titta i väskan så vägrade hon. Till Expressen berättade hon att ordföranden för Sverigesdemokraternas ungdomsförbund och styrelseledamoten Erik Almqvist rykte tag i väskan. Stenman ska sedan sprungit ur hytten, utan sin väska.

Händelsen polisanmäldes, men åklagaren beslutade emellertid att förundersökningen i brist på bevis inte skulle fullföljas. Nu har riksåklagaren meddelat att förundersökningen ska återupptas när det gäller rån alternativt grov stöld. Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen gällande hemfridsbrott alternativt olaga hot står dock kvar.

Skäl för åtal


Riksåklagarens beslut kommer efter att Mats Svegfors, vd på Sveriges Radio, lämnat in en begäran om överprövning i ärendet. Riksåklagaren säger i sitt beslut att ytterligare utredningsåtgärder är möjliga och att det kan vara av intresse att förhöra personer som återfinns på färjans övervakningskameror; "Sammanfattningsvis är det således, enligt min uppfattning, tänkbart att ytterligare utredningsåtgärder skulle kunna kasta nytt ljus över vad som inträffat på ett sätt som ger skäl för åtal."

– Jag tycker att det är bra. Det här är ett konkret ställningstagande från riksåklagaren om att det finns grund för en fortsatt utredning, säger Mats Svegfors.

Inte orolig


Erik Almqvist var en av de som tidigare misstänktes för inblandning i händelsen på färjan. När Expo kontaktar honom säger han att han inte kände till att riksåklagaren beslutat att förundersökningen ska återupptas.
– Men jag är inte orolig. Det finns ingen grund för anklagelserna. Jag är övertygad om att jag kommer gå fri från de här absurda anklagelserna, säger Erik Almqvist.
Anders Dalsbro, Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA