FPÖ gick framåt i österrikiskt lokalval

Publicerad 2010-10-11

Österrikiska partiet FPÖ gick i helgens lokalval i Wien kraftigt framåt. Partiet ökade från 13 till 28 stolar i huvudstadens regionalparlament. Samtidigt tappar de övriga partierna i väljarstöd, rapporterar AP.

FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, som bland annat gick till val med en antislam-retorik, fick 27 procent av rösterna. Enligt Institutet för social forskning är det framför allt lågutbildade män mellan 20 och 29 år och personer över 60 som attraherats av partiets budskap.

– Med handen på hjärtat. Jag är djupt tacksam för förtroendet som wienborna har gett mig och jag vet vad ett sådant ansvar innebär, sade FPÖ:s partiledare Heinz-Cristian Strache apropå valframgången, rapporterar AP.

Största parti blev Socialdemokraterna som fick 44,2 procent av väljarstödet, vilket var en mindre tillbakagång jämfört med valet 2005. Partiet tappade sex stolar i parlamentet och kommer nu att få totalt 49 mandat. Folkpartiet som räknas som center-höger, backade från 18 till 13 mandat. De Gröna fick tio mandat, en tillbakagång med fyra.
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA