FPÖ gick framåt i österrikiskt lokalval

Publicerad 2010-10-11

Österrikiska partiet FPÖ gick i helgens lokalval i Wien kraftigt framåt. Partiet ökade från 13 till 28 stolar i huvudstadens regionalparlament. Samtidigt tappar de övriga partierna i väljarstöd, rapporterar AP.

FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, som bland annat gick till val med en antislam-retorik, fick 27 procent av rösterna. Enligt Institutet för social forskning är det framför allt lågutbildade män mellan 20 och 29 år och personer över 60 som attraherats av partiets budskap.

– Med handen på hjärtat. Jag är djupt tacksam för förtroendet som wienborna har gett mig och jag vet vad ett sådant ansvar innebär, sade FPÖ:s partiledare Heinz-Cristian Strache apropå valframgången, rapporterar AP.

Största parti blev Socialdemokraterna som fick 44,2 procent av väljarstödet, vilket var en mindre tillbakagång jämfört med valet 2005. Partiet tappade sex stolar i parlamentet och kommer nu att få totalt 49 mandat. Folkpartiet som räknas som center-höger, backade från 18 till 13 mandat. De Gröna fick tio mandat, en tillbakagång med fyra.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA