FPÖ gick framåt i österrikiskt lokalval

Publicerad 2010-10-11

Österrikiska partiet FPÖ gick i helgens lokalval i Wien kraftigt framåt. Partiet ökade från 13 till 28 stolar i huvudstadens regionalparlament. Samtidigt tappar de övriga partierna i väljarstöd, rapporterar AP.

FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, som bland annat gick till val med en antislam-retorik, fick 27 procent av rösterna. Enligt Institutet för social forskning är det framför allt lågutbildade män mellan 20 och 29 år och personer över 60 som attraherats av partiets budskap.

– Med handen på hjärtat. Jag är djupt tacksam för förtroendet som wienborna har gett mig och jag vet vad ett sådant ansvar innebär, sade FPÖ:s partiledare Heinz-Cristian Strache apropå valframgången, rapporterar AP.

Största parti blev Socialdemokraterna som fick 44,2 procent av väljarstödet, vilket var en mindre tillbakagång jämfört med valet 2005. Partiet tappade sex stolar i parlamentet och kommer nu att få totalt 49 mandat. Folkpartiet som räknas som center-höger, backade från 18 till 13 mandat. De Gröna fick tio mandat, en tillbakagång med fyra.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.