FPÖ-profil i blåsväder - sonen hyllade Hitler

Publicerad 2010-07-23

Det fortsätter storma kring det Österrikiska partiet FPÖ. Senast i raden av skandaler handlar om Barbara Rosenkranz, som var FPÖ:s presidentkandidat i valet i april.

I onsdags rapporterade österrikisk media att hennes son är misstänkt för att en dag innan valet öppet hyllat Adolf Hitler genom att göra Hitlerhälsning och skrikit Sieg Heil. Ett brott som i Österrike kan leda till flera års fängelse.

Barbara Rosenkranz 20-årige son har själv vägrat att svara på frågor men Rosenkranz menar att hon talat med honom och ska ha sagt att han inte gjort det han står anklagad för.

Det är inte första gången som Barbara Rosenkranz genom sin familj kopplas samman med den nazistiska rörelsen. Hennes förre man var tidigare medlem i Nationaldemokratische Partei, en rörelse som blev förbjuden i Österrike på grund av att den räknades som nazistisk.

Förbudet i Österrike mot förnekande av förintelsen och nazistiska grupper är också en fråga som har engagerat Barbara Rosenkranz som har sagt att lagen är en "onödig inskränkning" i yttrandefriheten.
Mikael Ekman

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.