100412_ungern_1.jpg\

Det ungerska partiet Jobbik säkrade vid söndagens delval 26 platser i parlamentet.
FOTO: Expo

Framgång för antiromskt parti i Ungerska valet

Publicerad 2010-04-12

Redan efter första valomgången på söndagen stod det klart att det blir regeringsskifte i Ungern efter att Fidesz gick framåt. Även det antiromska och högerpopulistiska partiet Jobbik gick framåt och kommer att få representation i parlamentet.

Mitten-högerpartiet Fidesz gick som väntat kraftigt framåt och fick 53 procent av rösterna, och kan efter nästa valomgång få egen två tredjedelars majoritet. Därmed blir Viktor Orbán landets näste premiärminister. Socialistpartiet fick 19 procent av rösterna och det nybildade vänsterliberala gröna partiet fick 7,42 procent.

Det högerpopulistiska partiet Jobbik, som tidigare inte hade några mandat i det ungerska parlamentet, fick runt 17 procent av rösterna. Det var större stöd än de flesta bedömare trodde att partiet kunde samla. I valet till Europaparlamentet förra året fick partiet närmare 15 procent av rösterna, vilket då tolkades som en konsekvens av att så få ungrare var intresserade av EU.

Antiromska


Jobbiks 17 procent i första valomgången innebär att partiet säkrat 26 av de 386 parlamentsmandaten. Först efter andra valomgången den 25 april kommer det slutliga resultatet att presenteras.

Jobbik har gjort sig känt för sin antiromska retorik och främlingsfientliga politik. Partiet har en även en paramilitär gren, Ungerska gardet (Magyar Gárda), som är kopplad till partiet.

Jobbik grundades 1999 inom universitetsvärlden och blev officiellt parti 2003. Jobbik ingår även i den europeiska partifederationen The Alliance of European National Movements, där även svenska Nationaldemokraterna utgör en del.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA