100323_utr_lepen.jpg\

Jean-Marie räknades innan regionalvalen i Frankrike ut av många bedömare. Men hans parti gick framåt.
FOTO: Daniel Olsson/Expo

Framgång för högerextrema i Frankrike

Publicerad 2010-03-23

Jean-Marie Le Pen och hans Front National förvånade sina politiska motståndare genom att till slut få drygt nio procent i de franska regionalvalens andra omgång på söndagen.

De röd-gröna gick kraftigt framåt medan president Nicolas Sarkocys center-höger allians gjorde ett av sina sämsta val på mycket länge. I endast ett av de två regionerna vann center-höger alliansen makten.

Högerextrema Front National fick totalt 9.4 procent av rösterna, men i två av partiets viktigaste regioner fick partiet stöd av över 22 procent av väljarna.

Framgång för Le Pen


I regionen Provence-Alpes-Côte-d'Azur, där partiledaren Jean-Marie Le Pen kandiderade, fick Front National 22,87 procent av rösterna., vilket var partiets bästa resultat. Hans dotter, Marine Le Pen, lyckades nästan lika bra som sin far och fick i regionen Nord-Pas-de-Calais 22,2 procent av rösterna. I Languedoc-Roussillon fick partiet 19,38 procent, i Picardie 19,3 procent och i Lorraine 18,44 procent.

Totalt fick Front National ihop 118 mandat i de regionala församlingarna. Partiet gick framåt i samtliga regioner. På sin hemsida tackar Front National för stödet och framför allt tackar partiet alla de som för fösta gången valde att rösta på partiet.

Front National hade innan valet räknats ut av flera bedömare. "Framgångarna för Front Nationals antiimmigrant retorik är särskilt generande för Sarkozy som försökt reducera de högerextremas röster genom att adoptera en hårdför attityd mot papperslösa invandrare", skrev France24 efter första valomgången.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA