100323_utr_lepen.jpg\

Jean-Marie räknades innan regionalvalen i Frankrike ut av många bedömare. Men hans parti gick framåt.
FOTO: Daniel Olsson/Expo

Framgång för högerextrema i Frankrike

Publicerad 2010-03-23

Jean-Marie Le Pen och hans Front National förvånade sina politiska motståndare genom att till slut få drygt nio procent i de franska regionalvalens andra omgång på söndagen.

De röd-gröna gick kraftigt framåt medan president Nicolas Sarkocys center-höger allians gjorde ett av sina sämsta val på mycket länge. I endast ett av de två regionerna vann center-höger alliansen makten.

Högerextrema Front National fick totalt 9.4 procent av rösterna, men i två av partiets viktigaste regioner fick partiet stöd av över 22 procent av väljarna.

Framgång för Le Pen


I regionen Provence-Alpes-Côte-d'Azur, där partiledaren Jean-Marie Le Pen kandiderade, fick Front National 22,87 procent av rösterna., vilket var partiets bästa resultat. Hans dotter, Marine Le Pen, lyckades nästan lika bra som sin far och fick i regionen Nord-Pas-de-Calais 22,2 procent av rösterna. I Languedoc-Roussillon fick partiet 19,38 procent, i Picardie 19,3 procent och i Lorraine 18,44 procent.

Totalt fick Front National ihop 118 mandat i de regionala församlingarna. Partiet gick framåt i samtliga regioner. På sin hemsida tackar Front National för stödet och framför allt tackar partiet alla de som för fösta gången valde att rösta på partiet.

Front National hade innan valet räknats ut av flera bedömare. "Framgångarna för Front Nationals antiimmigrant retorik är särskilt generande för Sarkozy som försökt reducera de högerextremas röster genom att adoptera en hårdför attityd mot papperslösa invandrare", skrev France24 efter första valomgången.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.