Frankrike väntas rösta igenom burkaförbud

Publicerad 2010-07-07

Med början på tisdagskvällen debatterar det franska parlamentet under tre dagar ett föreslaget förbud mot att bära bruka på offentlig plats. Det franska socialistpartiet har nu aviserat att man tänker avstå från att delta i omröstningen om lagförslaget den 13 juli, rapporterar bland annat BBC.

Debatten inleddes under tisdagskvällen med ett tal av justitieministern Michele Alliot-Marie. Där sade hon bland annat att traditionen att täcka sitt ansikte är oförenligt med franska värderingar. Hon menar att lagförslaget inte handlar om varken religion eller säkerhet, utan helt enkelt att livet i Frankrike "levs med synligt ansikte".

Böter och undervisning


Om förslaget blir lag kommer det påverka de runt 2000 kvinnor i Frankrike som bär niqab eller bruka. Då kan de som påträffas med täckt ansikte på offentlig plats tilldömas böter på motsvarande runt 1500 kronor och kan även dömas att delta i undervisning om franska värderingar.

Lagen riktar sig även mot de makar eller pappor som tvingar kvinnliga familjemedlemmar att bära slöja som täcker ansiktet. De kan få böta upp till omkring 300 000 kronor och upp till ett år i fängelse för lagöverträdelse.

Enligt BBC räknar man med att förslaget röstas igenom med stor majoritet på tisdag i nästa vecka. Socialistpartiet, som visserligen håller med regeringen om att burkan inte har någon plats i det offentliga, har ändå beslutat att avstå omröstningen helt och hållet då partiet anser att förbud är fel väg att gå.

Europarådet kritiserar


För ett par veckor sedan enades Europarådets ledamöter om en resolution som kritiserar föreslagna burkaförbud. Rådet anser att de föreslagna förbuden strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

LÄS: Europarådet motsätter sig burkaförbud
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA