Franska regeringen röstar ja till burkaförbud

Publicerad 2010-05-19

Frankrikes regeringen antog idag ett lagförslag om att förbjuda de ansiktstäckande huvudbonaderna niqab och burka, rapporterar bland annat BBC News.

President Nicholas Sarkozy, som har varit en av de pådrivande krafterna bakom det aktuella lagförslaget, sa i ett tal i det franska parlamentet förra året att burka inte är en symbol för religion utan en symbol för förtryck. Och nu har alltså hans regering röstat igenom det förslag som ska göra det förbjudet att bära de ansiktstäckande huvuddukarna på offentliga platser.

Men för att förslaget ska kunna bli lag krävs att parlamentet godkänner lagförslaget. Dessutom måste den franska motsvarigheten till det svenska lagrådet också godkänna det. Om förslaget blir lag riskerar kvinnor som bär dessa klädesplagg på offentliga platser att bötfällas.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA