Franska regeringen röstar ja till burkaförbud

Publicerad 2010-05-19

Frankrikes regeringen antog idag ett lagförslag om att förbjuda de ansiktstäckande huvudbonaderna niqab och burka, rapporterar bland annat BBC News.

President Nicholas Sarkozy, som har varit en av de pådrivande krafterna bakom det aktuella lagförslaget, sa i ett tal i det franska parlamentet förra året att burka inte är en symbol för religion utan en symbol för förtryck. Och nu har alltså hans regering röstat igenom det förslag som ska göra det förbjudet att bära de ansiktstäckande huvuddukarna på offentliga platser.

Men för att förslaget ska kunna bli lag krävs att parlamentet godkänner lagförslaget. Dessutom måste den franska motsvarigheten till det svenska lagrådet också godkänna det. Om förslaget blir lag riskerar kvinnor som bär dessa klädesplagg på offentliga platser att bötfällas.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.