Geert Wilders får inte byta ut domaren

Publicerad 2010-10-05

Rättegången mot den nederländska och antimuslimska politikern Geert Wilders inleddes på måndagen med att han krävde att domarna ska bytas åt. Ett krav som på tisdagen avvisades. Geert Wilders står åtalad för uttalanden han gjort om islam.

Rättegången mot Geert Wilders inleddes med att hans advokat krävde ett domarbyte. Ett krav som på tisdagen avvisades. Försvaret ansåg att domarna uttryckt sig på ett sådant sätt att de är att betrakta som partiska. Men en specialgrupp inom domstolen kom fram till att domaren inte ska bytas ut. Uttalandet som försvaret uppfattade som partiskt var i och för sig kanske klumpigt, men enligt utredningen är det inte att betrakta som partiskt.

Åtalet mot Geert Wilders gäller bland annat den uppmärksammade filmen, Fitna, där islam kopplas samman med terror och kvinnoförtryck. Han har även jämfört Koranen med Adolf Hitlers Mein Kampf.

Wilders, som är övertygad om att åtalet mot honom kommer att läggas ned, åberopar yttrandefriheten i sitt försvar och säger att han står för allt han sagt. Utanför den hårt polisbevakade rättssalen förväntas stora demonstrationer hållas under processen.

Stödparti


Geert Wilder är partiledare för PVV, ett parti som nyligen blev stödparti åt landets minoritetsregering. PVV blev landets tredje största parti i valet i juni. Om Wilders skulle fällas i domstolen så riskerar det leda till stora problem för de två regeringspartierna, kristdemokratiska partiet CDA och det liberala partiet VVD.

Dom är planerad att meddelas den 2 november.

Artikeln uppdaterad 15:23
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA