Geert Wilders får inte byta ut domaren

Publicerad 2010-10-05

Rättegången mot den nederländska och antimuslimska politikern Geert Wilders inleddes på måndagen med att han krävde att domarna ska bytas åt. Ett krav som på tisdagen avvisades. Geert Wilders står åtalad för uttalanden han gjort om islam.

Rättegången mot Geert Wilders inleddes med att hans advokat krävde ett domarbyte. Ett krav som på tisdagen avvisades. Försvaret ansåg att domarna uttryckt sig på ett sådant sätt att de är att betrakta som partiska. Men en specialgrupp inom domstolen kom fram till att domaren inte ska bytas ut. Uttalandet som försvaret uppfattade som partiskt var i och för sig kanske klumpigt, men enligt utredningen är det inte att betrakta som partiskt.

Åtalet mot Geert Wilders gäller bland annat den uppmärksammade filmen, Fitna, där islam kopplas samman med terror och kvinnoförtryck. Han har även jämfört Koranen med Adolf Hitlers Mein Kampf.

Wilders, som är övertygad om att åtalet mot honom kommer att läggas ned, åberopar yttrandefriheten i sitt försvar och säger att han står för allt han sagt. Utanför den hårt polisbevakade rättssalen förväntas stora demonstrationer hållas under processen.

Stödparti


Geert Wilder är partiledare för PVV, ett parti som nyligen blev stödparti åt landets minoritetsregering. PVV blev landets tredje största parti i valet i juni. Om Wilders skulle fällas i domstolen så riskerar det leda till stora problem för de två regeringspartierna, kristdemokratiska partiet CDA och det liberala partiet VVD.

Dom är planerad att meddelas den 2 november.

Artikeln uppdaterad 15:23
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.