Hatbrott minskar i USA

Publicerad 2010-11-29

Hatbrotten minskar i USA, visar den årsrapport som FBI sammanställer. De grupper som är mest utsatta är svarta, judar och homosexuella, rapporterar Sveriges Radio.

Antalet hatbrott minskade med 15 procent förra året, till totalt 6 600. De senaste tio åren har brott riktade mot människor på grund av deras hudfärg, religion, sexuella läggning och liknande kontinuerligt minskat i landet. Men mörkertalen tros vara stora och likaså skillnaderna mellan hur delstaterna redovisar hatbrotten, vilket inte gör statistiken helt tillförlitlig, rapporterar Sveriges Radio.

De grupper som främst är utsatta för hatbrott är svarta, judar och homosexuella. Efter terrorattackerna 2001 ökade antalet incidenter mot muslimer i landet dramatiskt. Men sedan dess har hatbrott mot gruppen minskat. Men en jämförelse över längre tid visar ändå att muslimer är mer utsatta idag är de var för tio år sedan.
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA