Hatbrott minskar i USA

Publicerad 2010-11-29

Hatbrotten minskar i USA, visar den årsrapport som FBI sammanställer. De grupper som är mest utsatta är svarta, judar och homosexuella, rapporterar Sveriges Radio.

Antalet hatbrott minskade med 15 procent förra året, till totalt 6 600. De senaste tio åren har brott riktade mot människor på grund av deras hudfärg, religion, sexuella läggning och liknande kontinuerligt minskat i landet. Men mörkertalen tros vara stora och likaså skillnaderna mellan hur delstaterna redovisar hatbrotten, vilket inte gör statistiken helt tillförlitlig, rapporterar Sveriges Radio.

De grupper som främst är utsatta för hatbrott är svarta, judar och homosexuella. Efter terrorattackerna 2001 ökade antalet incidenter mot muslimer i landet dramatiskt. Men sedan dess har hatbrott mot gruppen minskat. Men en jämförelse över längre tid visar ändå att muslimer är mer utsatta idag är de var för tio år sedan.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.