Hatbrott minskar i USA

Publicerad 2010-11-29

Hatbrotten minskar i USA, visar den årsrapport som FBI sammanställer. De grupper som är mest utsatta är svarta, judar och homosexuella, rapporterar Sveriges Radio.

Antalet hatbrott minskade med 15 procent förra året, till totalt 6 600. De senaste tio åren har brott riktade mot människor på grund av deras hudfärg, religion, sexuella läggning och liknande kontinuerligt minskat i landet. Men mörkertalen tros vara stora och likaså skillnaderna mellan hur delstaterna redovisar hatbrotten, vilket inte gör statistiken helt tillförlitlig, rapporterar Sveriges Radio.

De grupper som främst är utsatta för hatbrott är svarta, judar och homosexuella. Efter terrorattackerna 2001 ökade antalet incidenter mot muslimer i landet dramatiskt. Men sedan dess har hatbrott mot gruppen minskat. Men en jämförelse över längre tid visar ändå att muslimer är mer utsatta idag är de var för tio år sedan.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA