Högerextrema idéer efterfrågade i öst

Publicerad 2010-08-09

Political Capital Institutes index över efterfrågan på högerextremism visar på stora skillnader i värderingar och attityder mellan de forna öststaterna och väst.

Undersökningen, som inkluderar 33 länder i Europa och Mellanöstern, visar att högerextrema värderingar är efterfrågade – i alla fall i de forna öststatsländerna. Statistiken bygger den europeiska socialundersökningen European Social Survey (ESS).

Enligt Political Capital Institute motbevisar rapportens resultat den utbredda uppfattningen att den ekonomiska krisen är huvudansvarig för uppkomsten av högerextremism. Istället anses de högerextrema framgångarna kunna kopplas till sociala och psykologiska faktorer som etniska konflikter och försämrad samhällsmoral.

Länder där efterfrågan på diskriminerande, anti-etablissemang och auktoritära idéer är stor är enligt rapporten Turkiet, Ukraina, Bulgarien Lettland och Ungern. Men det är inte bara skillnad mellan öst och väst. Även bland väststaterna återfinns stora olikheter. Väststater där högerextrema värderingar har fotfäste är Grekland, Italien och Portugal. Sverige återfinns på andra sidan skalan, endast Island uppvisar mindre efterfrågan högerextremism.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA