Högerextrema idéer efterfrågade i öst

Publicerad 2010-08-09

Political Capital Institutes index över efterfrågan på högerextremism visar på stora skillnader i värderingar och attityder mellan de forna öststaterna och väst.

Undersökningen, som inkluderar 33 länder i Europa och Mellanöstern, visar att högerextrema värderingar är efterfrågade – i alla fall i de forna öststatsländerna. Statistiken bygger den europeiska socialundersökningen European Social Survey (ESS).

Enligt Political Capital Institute motbevisar rapportens resultat den utbredda uppfattningen att den ekonomiska krisen är huvudansvarig för uppkomsten av högerextremism. Istället anses de högerextrema framgångarna kunna kopplas till sociala och psykologiska faktorer som etniska konflikter och försämrad samhällsmoral.

Länder där efterfrågan på diskriminerande, anti-etablissemang och auktoritära idéer är stor är enligt rapporten Turkiet, Ukraina, Bulgarien Lettland och Ungern. Men det är inte bara skillnad mellan öst och väst. Även bland väststaterna återfinns stora olikheter. Väststater där högerextrema värderingar har fotfäste är Grekland, Italien och Portugal. Sverige återfinns på andra sidan skalan, endast Island uppvisar mindre efterfrågan högerextremism.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA