Högerextrema idéer efterfrågade i öst

Publicerad 2010-08-09

Political Capital Institutes index över efterfrågan på högerextremism visar på stora skillnader i värderingar och attityder mellan de forna öststaterna och väst.

Undersökningen, som inkluderar 33 länder i Europa och Mellanöstern, visar att högerextrema värderingar är efterfrågade – i alla fall i de forna öststatsländerna. Statistiken bygger den europeiska socialundersökningen European Social Survey (ESS).

Enligt Political Capital Institute motbevisar rapportens resultat den utbredda uppfattningen att den ekonomiska krisen är huvudansvarig för uppkomsten av högerextremism. Istället anses de högerextrema framgångarna kunna kopplas till sociala och psykologiska faktorer som etniska konflikter och försämrad samhällsmoral.

Länder där efterfrågan på diskriminerande, anti-etablissemang och auktoritära idéer är stor är enligt rapporten Turkiet, Ukraina, Bulgarien Lettland och Ungern. Men det är inte bara skillnad mellan öst och väst. Även bland väststaterna återfinns stora olikheter. Väststater där högerextrema värderingar har fotfäste är Grekland, Italien och Portugal. Sverige återfinns på andra sidan skalan, endast Island uppvisar mindre efterfrågan högerextremism.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.