Högström utlämnas till Polen

Publicerad 2010-03-12

Tingsrätten i Stockholm beslutade på torsdagen att Anders Högström, som misstänks för att vara hjärnan bakom stölden av Auschwitz-skylten, ska utlämnas till Polen. Om han döms i Polen så riskerar han 10 års fängelse, rapporterar Aftonbladet.

Tingsrätten hade att ta ställning till om det fanns några skäl till att inte utlämna Anders Högström till Polen för förhör. Försvaret har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet. Högström förnekar brott, uppger Aftonbladet.

Det var i december förra året som det upptäcktes att någon stulit skylten med texten "Arbeit macht frei" som satt ovanför en av ingångarna till döds- och slavarbetarlägret Auschwitz i Polen. Flera personer har tidigare gripits i Polen, misstänkta för inblandning i stölden. I Polsk media har Högström pekats ut som hjärnan bakom stölden.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.